сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Обещаваща ваксина срещу коронавирус

3.6.2020 г.

Обещаващ кандидат за ваксина срещу коронавирус премина важно препятствие, след като Moderna Therapeutics USA навлезе във втора фаза на клинични изпитания.

от NSIKAN AKPAN, National Geographic

След близо пет месеца на смъртни случаи и икономически упадък, причинен от пандемията с COVID-19, хората нетърпеливо очакват искрица надежда за завръщане към нормалното ежедневие.

Това отчасти обяснява вълнението свързано с резултатите на Moderna и разработената от тях ваксина, която от лабораторията на компанията в Кеймбридж, Масачузетс, вече се тества на хора от рекордния период 63 дни.

На 18 май биотехнологическата компания обяви, че здрави хора реагират на ваксината като произвеждат „неутрализиращи антитела“. Антителата са основните стражи, произвеждани от имунната ни система, които ни пазят от заразяване с коронавирус.

Втората фаза от тестовия период ще включи около 600 участници от десет места в осем щата. Тези места започват да набират желаещи за пробване на ваксината и ако те отговарят на изискванията, ще бъдат имунизирани. В прессъобщение Moderna потвърждава, че първите участници във всяка възрастова група – възрастни под и над 55 години – са получили доза от ваксината.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах