сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Проучване: плешивите мъже са по-успешни, по-умни и по-мъжествени

30.5.2020 г.

Плешивите мъже често биват преценявани като по-доминантни и по-успешни – това сочи проучване на Пенсилванския университет.

Американският учен Албърт Манс – самият той плешив – прави три опита с 59 участника за това как хората реагират на мъже с обръснати глави. За целта изследователят показвал на участниците снимки. Всяка снимка била показвана на участниците два пъти: веднъж със и веднъж без коса. Според респондентите мъжете били по-доминанти, по-високи и по-силни, ако са плешиви.

Технологическият предприемач Сет Годен, плешив от повече от 20 години, се опитва да обясни пред Wall Street Journal защо плешивите изглеждат доминантни: „Обръснатата глава не ви прави автоматично по-успешни. Плешивите се показват такива каквито са, без да се преструват, че са нещо друго.“

Плешивите мъже не само изглеждат по-властни – те също така се считат и за по-умни. Според проучване, проведено от психолога Роналд Хенс от Saarland University с 20 000 участници от цял свят, плешивите са по-стари, но също така ги определят като по-мъдри и интелигентни.

Учените също така дълго време вярвали, че плешивите са по-потентни, тъй като загубата на коса се свързва с тестостерона. Но сметките не са толкова прости, защото не тестостерона, на хормонът дихидротестостерон е отговорен за наличието на коса.

Дори и дихидротестостерон да е страничен продукт на тестостерона той засяга най-вече корените на косата и има малко общо с мъжката сексуалност в зряла възраст.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах