сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

„Самоубийство поради страх от коронавирус“: нов термин свързан с пандемията

26.5.2020 г.

Завеждащият отдела по съдебна медицина в университетската клиника „Шарите Берлин“, Майкъл Цокос, описва осем самоубийства, директно свързани с пандемията от коронавирус.

Всичките 8 души са имали неконтролируем страх от Covid 19. Това е толкова необичаен мотив, че Цокос предлага нов термин: „Самоубийство поради страх от коронавирус“

63-годишен мъж споделил с жена си, че е сигурен, че е болен от Covid-19. Посетил семейния лекар, но той не видял подобни признаци и не му направил тест. Друг, 68-годишен, след като гледал новините, решил, че човечеството, и най-вече той, няма да оцелеят след пандемията.

И двамата вече не са сред живите. И двамата са извършили самоубийства вследствие на пандемията. Майкъл Цокос и колегата му Клаас Бушман описват осем подобни случая в журнала Archive for Criminology.

„Работя в отделението по съдебна медицина от 25 години, казва той. Опитът ми показва, че повечето хора, които се самоубиват, го правят, защото се боят от живота – не от смъртта“. Например безработни са и нямат финансова сигурност или страдат от рак и се страхуват от това, което ги чака. „Но това, че някой слага край на живота си поради страх от смъртта е нещо съвсем ново.“

Специалистът се бои, че тези самоубийства заради коронавируса са само началото на поредица други, които ще се случат през годината. Освен онези, които изключително много се боят за здравето си, психически нестабилните хора се страхуват, че няма да могат да се справят с последиците от пандемията с коронавируса.

„Аз смятам, че ще станем свидетели на още много самоубийства през втората половина на годината, но те ще се дължат на изключително несигурната икономическа ситуация в която много хора ще се окажат“, казва той. „ Знаем от проучванията, че икономическите кризи водят до психологически такива – и че това увеличава вероятността от самоубийства.“

Но пък от друга страна броят на самоубийствата в Япония е намалял с 20 процента по време на изолацията. Според експерти спадът се дължи на факта, че хората са били облекчени от изтощителната ежедневна работа. В японски има отделна дума за самоубийствата, които хората извършват защото не могат да понесат психическото напрежение в работа: karojisatsu. Процентът на самоубийства в островната държава е един от най-високите в света от началото на 1990-те

Вследствие на пандемията от коронавирус броят на убийствата е спаднал значително, както съобщава и британският Guardian: през април 2020 има 20% по-малко самоубийства в сравнение с април 2019. В абсолютни стойности 1455 души са отнели живота си през април тази година; през април миналата година те са били 1814. Това е най-сериозният спад през последните 5 години.

Колкото и ужасно да звучи: изолацията заради коронавируса е спасила живота и на много подрастващи. Броят на непълнолетните, извършили самоубийства през последните пет години, беше нараснал до 2019 г. Април, който бележи началото на учебната година в Япония, означава натиск за децата и психологически стрес за много японски ученици, съобщава Guardian. „Училището оказва голям натиск върху много млади хора. Този април напрежението липсва. Децата се чувстват в безопасност със семействата си“, казва Юкио Саито, служител в японската организация Inochi-no-Denwa, чиято цел е да работи за предотвратяване на самоубийствата. Началото на учебната година в Япония е само отложено – не отменено.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах