сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Защо възрастните се отвращават от насекоми

21.5.2020 г.

Какво поражда отвращението ни?

Представете си голяма змия, която пълзи по ръката ви. Или дългите крачка на насекомото по кожата ви докато то внезапно отлита и избръмчава под носа ви. Това, което изпитвате в момента най-вероятно е отвращение. Емоция, която всички познават. Без значение на колко години сте или какъв е полът ви и в каква култура живеете – всеки се отвращава от нещо.

Но какво ни отвращава и какво не? Проучване на London School of Hygiene and Tropical Medicine показва кои неща ни отблъскват най-много. За целта над 2700  участници трябвало да отбележат по скала това, което намират за гадно. Ето кои са най-отвратителните неща според тях:

  • Нехигиенична външност и поведение
  • Животни и насекоми, за които се смята, че пренасят болести (като мишки и комари)
  • Рисковано сексуално поведение
  • Аномалии или деформации на тялото и поведение като хъркане или кашляне
  • Аномалии на кожата, като отворени рани, мазоли, гной или циреи
  • Развалена храна

Според Вал Къртис, ръководител на проучването, тези фактори имат едно общо нещо помежду си: свързани са със заплаха от заразни болести. А знаем, че насекомите предават болести. Жълта треска, малария, западнонилска треска, петниста треска, речна слепота (онхоцеркоза) или перуански брадавици. Освен това ужилванията или ухапванията от насекоми сърбят и парят. Някои дори са токсични и могат да причинят сериозни реакции като ускорено сърцебиене. Да не забравяме, че чумата – една от най-големите епидемии, преживени от човечеството – е била разпространявана и предавана от бълхи. Не е чудно че насекомите не са ни особено приятни.

Между другото израженията на отвращение са универсални във всички култури и за всички възрасти. Ако нещо ви е гадно или сбръчквате нос или вдигате горна устна и събирате вежди. Чарлз Дарвин подозирал, че по този начин предупреждаваме и хората край нас за потенциални опасности. Защото когато видим някой, който е отвратен разбираме и без думи – и бързаме да се отдалечим на безопасно разстояние.

Интересно е, че способността да се отвращаваме е вродена, но не се знае точно какво намираме за неприятно. Децата до четиригодишна възраст пипат червеи, пръст или изпражнения без проблем, а понякога ги слагат и в устата си. Те също така хващат насекоми и ги оставят да пълзят по ръцете им.

Усещането за отвращение се оформя от съответната култура: обществото ни учи на това какво е гадно. Тук родителите са особено важен модел за подражание: онова, което те намират за гадно обикновено не се харесва и на децата им. Ако родителите от време на време ядат насекоми – което е типично за някои култури – тогава децата също няма да имат проблем с консумацията им.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах