сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Kак и къде може да се заразим с коронавирус. Kак да се пазим най-добре?

19.5.2020 г.

Business Insider събира цялата информация за инфекцията. Тук можете да прочетете къде и как е възможно да се заразите със Sars-CoV-2 и как да се предпазите най-ефективно.

Най-обичайният начин хората да се заразят с новия вид коронавирус е по капков път, но той не е единственият. Вирусът също така оцелява върху повърхности за определени периоди от време. Теоретично можем дори да се заразим чрез въздуха, който дишаме – сочи скорошно проучване.

Чувствате ли се притеснени, защото не знаете къде трябва да внимавате, за да не се заразите и евентуално да предадете вируса? Не сте сигурни върху какви повърхности може да се задържи вируса и какво трябва да имате предвид, когато спортувате навън? Не сте единствените. Учените постоянно представят нови тези, изследвания и открития за това къде може да оцелее вирусът, за колко време и какво означава това за всички нас.

Business Insider събира цялата информация за инфекцията. Тук можете да прочетете къде и как е възможно да се заразите със Sars-CoV-2 и как да се предпазите най-ефективно.

Капките, които отделяме при кашляне и кихане

Сайтът на института Роберт Кох съобщава: „Вирусът основно се предава по капков път: при кашляне и кихане, при докосване на носа, устата или очите“. Тогава капките, които са до милиметър в диаметър, могат да стигнат от един до друг човек. Тези по-тежки капки летят на около един-два метра, след което гравитацията ги притегля и те падат на земята. Именно тази дължина е основа на правилото за „социално дистанциране“, според което трябва да спазваме разстояние от 1,5-2 метра. Ако носите маска или шал те спират тези по-едри капки, казва вирусологът Кристиан Дростент.

Предметите - т.е. заразени повърхности

Sars-CoV-2 оцелява върху медни повърхности, до 24 часа върху картон и до два или три дни върху пластмаса и неръждаема стомана. Това сочат резултати от проучване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Това означава, че на теория можете да се заразите дори дни след като например сте докоснали заразени дръжки на врати, парапети, ключове за лампи или копчета на асансьори, колички за пазаруване след което сте докоснали лицето си. Но, все още не е научно потвърдено дали броят на вирусите от заразените повърхности е достатъчен, за да причини инфекция. Все пак за по-сигурно внимавайте.

Мобилният ви телефон също е изложен на микроби и е добре редовно да го минавате с микрофибър. Като цяло определени повърхности, които се докосват от много хора не бива да се пипат с голи ръце. Разбира се: мийте ръцете си добре и често.

Въздухът, който дишаме

Капчиците, които издишваме са много по-малки от онези, които отделяме при кашляне и кихане. Диаметърът им е около пет микрометъра. Тези т.нар. аерозоли са много фини и стигат и на повече от два метра, тъй като гравитацията не ги притегля толкова бързо.

Учени от Националната академия на науките (NAS) в САЩ разглеждат изследвания за Sars-CoV-2 и предаването му чрез аерозоли. Екипът оглавен от Харви Файнбърг попада на изследване, публикувано в New England Journal of Medicine в началото на 2020 г.  Според него новият вид коронавирус може да се задържи в аерозолните капки до три часа и е заразен за този период. Файнбърг, който оглавява комитет за поява на инфекциозни болести и заплахи за здравето през XXI век, е притеснен от тези открития. Дотолкова, че изпраща писмо до Белия дом. В него пише, че все още не е ясно дали количеството вируси във въздуха са достатъчни, че да причини инфекция. Но проучването установява вируси и в най-фините въздушни капки. Това означава, че трансмисията по този начин е теоретично възможна.

Не спортувайте, когато навън е влажно и мъгливо и няма вятър, казва лекарят Перикълс Саймън в интервю за Tagesspiegel, Germany. Тези метеорологични условия са подходящи за по-продължителното задържане на вируса във въздуха. По-добре е да тичате при хубаво време: UV лъчите поразяват вирусите, казва Саймън, а слънцето помага на имунната система да се пребори си инфекциите. И пак трябва да внимавате и да спазвате дистанцията от два метра. Несъмнено обаче рискът от инфекция е по-голям на закрито.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах