сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Бързи тестове за антитела официално одобрени от здравната агенция в САЩ

9.4.2020 г.

Бързи тестове за антитела евтино и бързо показват дали даден човек е изградил антитела срещу SARS-CoV-2 и дали вече е бил заразен с болестта.

Първи подобен тест вече е официално одобрен от Здравната агенция в САЩ.

За да се ограничи разпространението на пандемията от Covid-19 спешно са нужни още тестове – съгласни са всички експерти.

Но нужда има и от т.нар. бързи тестове за антитела. С тях се установява не наличието на самия вирус, а образуването на антитела. Те могат да служат като непряко доказателство, че имунната система вече е била в контакт с патогена и че хората вероятно вече са имунизирани.

Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата е дала на производителя Cellex „Спешно“ одобрение за бързите тестове за антитела. Това е първият тест за антитела срешу Covid-19, който се одобрява в САЩ.

Според първото проучване резултатите са сравнително добри: от 128-те проби, които са били положителни при стандартния PCR тест, бързият отчита образуване на антитела в 120 от случаите. От 250 потвърдени отрицателни резултати 239 също са се оказали отрицателни при бързия тест за антитела.

Остава обаче един основен проблем: според информацията към момента организмът не развива антитела до седмица след началото на инфекцията. Затова пациент с отрицателен тест за антитела може да е заразен, но да е в начална фаза на болестта.

Първият официално одобрен тест за антитела ще бъде наличен в Европа през май. Според немския институт Paul Ehrlich, бързите тестове могат „да изиграят важна роля за настоящата пандемия“, но те няма да заменят редовните PCR тестове. Гените на вируса се идентифицират чрез намазка в лабораторен анализ. Това отнема по-дълго, но е по-надежден метод.

Великобритания планира да въведе т.нар. „имунитетни карти“. Целта е документът да се дава на хора, които са преболедували Covid 19, казва министърът на здравеопазването Мат Хенкок. „Това е доказателство за имунитета, казва Хенкок по време на пресконференция на Даунинг стрийт. То ще позволява на хората да водят нормален живот след като са преживели болестта, развили са антитела и оттам – имунитет.“

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах