сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

„Ебола“

7.4.2020 г.

Историята на един смъртоносен вирус в природата и сред хората

Издателство „Вакон“ представя книгата   „Ебола“

от Дейвид Куомън

 Дейвид Куомън е роден в Синсинати, Охайо, САЩ на 24 февруари, 1948 г.

Завършва Оксфордския университет и дълги години работи като журналист. Има стотици публикации в различни научни и научнопопулярни издания. В продължение на петнадесет години списва рубриката „Природни закони“ в списание „Аутсайд“. Негови статии са публикувани в „Нешънъл Джиографик“, „Харпърс“, „Ролинг Стоун“, „Ню Йорк Таймс Бук Ревю“ и други периодични издания. Лектор е на редица световни форуми посветени на дивата природа и екологията. Работата му включва пътувания из джунгли, планини, отдалечени острови и блата.

Докато изследва дивия свят и живота на малките общности в най-отдалечените точки на планетата той описва своите срещи и открития в книги. Талантът му на писател му помага да разказва на приятен и достъпен език за научни теми като разичните вируси и други медицински открития. Книгата му „Ебола“ посветена на един от на-смъртоносните вируси на нашето време има огромен успех.

Вече като утвърден писател и изследовател той се сблъсква с Ебола, докато пътува из джунглите на Габон. Придружаван от местни хора, чието село е покосено от скорошна епидемия. В книгата си той разказва историята на вируса – минало, настояще и неизвестното му бъдеще.

*****

„Тази книга успешно представя тревожните събитията от 2014 г. в един исторически контекст... Книгата на Куомън е дълбоко потресаваща, но също така е и трезво написана.“

„Ебола“ е от онези книги, които не можете да оставите и не искате да свършват. Това е историята на един от най-смъртоносните вируси, с които човечеството се е сблъсквало. Всичко започва през 1976 г., когато един непознат и много смъртоносен вирус изпълзява от джунглата на Конго. Появява се така внезапно, както и изчезва, без да остави дори следа.

През следващите четири десетилетия Ебола спорадично се появява, като всеки път оставя след себе си опустошение. Може да убие до 90% от жертвите си. Между епидемиите вирусът се крие дълбоко в дебрите на джунглата и е невъзможно да бъде проследен. В ход е търсенето на неуловимия животински резервоар на Ебола. А докато не го открием, вирусът ще продължава да вилнее.

Отзиви:

„Ужасяващ и завладяващ научнопопулярен шедьовър, който се чете като детективски роман.“

Уолтър Айзъксън

„Куомън е не прoсто един от най-добрите писатели учени, той е сред едни от най-добрите писатели изобщо.“

Мичико Какутани, Ню Йорк Таймс

„Дейвид Куомън е блестящ автор на книги за природата.“

Едуард Нилсън

„Добре поднесена книга, която дава обяснение за всичко, което знаем и което не знаем за този ужасяващ вирус.“

Ник Стоктън

„Дейвид Куомън е майстор.“

Бил Брайсън

Издателство „Вакон“

      https://www.facebook.com/vakonpublishing/

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах