сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Кучета ще надушват Covid-19

6.4.2020 г.

В цял свят тестовете за коронавируса са недостатъчни, а създаването на ваксина ще отнеме още много време. Във Великобритания сега залагат на необичаен метод, който да улесни установяването на заразата у хората.

Организацията „Medical Detection Dogs“ е започнала да тренира кучета, които да надушват болестта.

Не за пръв път кучета биват използвани да помагат на лекарите. Чрез миризмата, която излъчва болестта, те могат да откриват диабет и да предупреждават за предстоящ пристъп на епилепсия. Във Великобритания специално обучени кучета могат да надушват и малария.

Методът се базира на факта, че всяка болест излъчва определен мирис на човешкото тяло. Проф. Джеймс Логан от London School of Hygiene & Tropical Medicin сподели: „ Ние знаем, че другите болести на дихателните пътища, подобни на Covid-19, променят миризмата на тялото ни. Ето защо вероятността е много голяма, че кучетата могат да я надушат“.

Освен това се предполага, че кучетата са в състояние да открият и промяна в температурата на човешкото тяло. Така те могат да бъдат обучавани да забелязват дали някой има висока температура, а тя е един от най-честите симптоми при Covid-19. Д-р Клер Гест от  Medical Detection Dogs съобщи, че цел на метода е кучетата да душат и хора без симптоми и така да става ясно дали е необходим или не тест за коронавируса.

Кучетата ще бъдат обучаваани почти по същия начин както вече тренираните за откриване на болести като рак, бактериални инфекции и паркинсон. Експертите сега полагат огромни усилия максимално бързо да тренират кучетата за  Covid-19. Очаква се този период да трае само шест седмици.  Обучението на едно куче излиза около 33 000 евро, а целият проект ще струва над един милион паунда. Парите се събират изцяло от дарения.

Според д-р Клер Гест използването на кучета за бързо и ефикасно откриване на заболяването ще позволи ограничените ресурси за тестове да се прилагат там, където наистина са нужни. Освен това кучетата могат да се използват и в по-далечна перспектива, например на летищата и заразени пътници бързо да бъдат идентифицирани. Проектът засега ще се използва само във Великобритания.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах