сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Ужас: Гладните плъхове излизат на открито

6.4.2020 г.

Докато човешките същества по света променят ежедневното си поведение, за да се опитат да забавят разпространението на новия коронавирус, нашето отсъствие причинява верижен ефект върху градската екосистема.

от Emma Marris, National Geographic

Сред най-видимите промени: плъховете излизат на откртио. Те завземат улиците посред бял ден и нападат домовете в отчаяно търсене на храна.

В легендарния Френч Куотър на Ню Орлийнс туристите – и техният боклук – ги няма. Изведнъж гладни плъхове започват да излизат на големи тумби посред бял ден. В Сиатъл следобедите можете да видите плъхове дасе разхождат из градските паркове.

Хората, които преди не са имали проблем с плъховете изведнъж се налага да се справят с нежеланите посетители, които нахлуват в социалната им изолация. Анет и Андреас Сприър складират кореноплодни зеленчуци, зеле и ябълки в мазето си от 1995 г. Те живеят в Щутгард, Германия, където ресторантите са затворени от 22 март и хората трябва да стоят по домовете си. Преди няколко дни за първи път забелязват, че част от картофите са сякаш нагризани. „Не са яли от ябълките, зелето или морковите. Само от картофите“, казва Анет. „Не мога да повярвам, че това се случва.“

Подобни истории се появяват от различни краища на света, казва Робърт Кориган, известен специалист по градски гризачи, който предлага съвети като независим консултант. Според него когато установените колонии от плъхове загубят източника си на храна – без значение дали става въпрос за боклук из парковете или бунища край ресторанти – те започват да се бият за остатъците. Някои плъхове убиват и изяждат други от собствения си вид, за да оцелеят. Други се отправят към непознатото в търсене на нови източници на храна.

Ако гладен плъх надуши храна в дома ви, има голяма вероятност да се опита да влезе. „Ще се опитват да влязат в дома ви“, потвърждава Кориган. Когато влязат вътре ще сторят всичко, за да открият храната и да оцелеят. „Те с диви животни. Ще ровят из къщата ви“, казва Кориган. „Ако има бебе в кошче с бутилка мляко, те ще следват тази миризма. Могат да сдъвчат кабели, могат да донесат и собствените си вируси. Наличието на плъхове в дома е голям проблем.“

Самите плъхове разнасят болести. Няма доказателства, че могат да се заразят с вируса SARS-CoV-2, който причинява Covid-19. Кориган обаче се тревожи, че могат да разнесат вируса като се промъкват през канализационните тръби пълни с фекалии, а после влизат в домовете на хората. „Ако ние може да разнасяме вируса с върха на пръстите си, тогава разбира се плъховете биха могли да го пренесат с краката си, козината и опашките си", казва Кориган.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах