сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Пазете се от зараза в жилищата!

6.4.2020 г.

Поради ограниченията за излизане навън, сега в много райони на света случаите на зараза са по-скоро в жилищата, а не на улицата – това обяви в Женева координаторът по спешна помощ на Световната здравна организация Майкъл Райън.

В определен смисъл сега заразяването от улицата се пренася в жилищата – продължи той. - Ето защо всички вкъщи трябва много внимателно да следят за здравето си. При всеки подозрителен случай трябва бързо да се реагира и човекът да бъде отделен от другите в семейството. Потвърдените случаи трябва да бъдат изолирани, а членовете на семейството, които биха могли да се заразят, да бъдат поставени под карантина. Едва когато това се постигне, може да се мисли за разхлабване на строгите мерки за излизане от жилищата. Всяка страна трябва да намери собствен практически подход към тези мерки“.

Световната здравна организация не вижда полза от обикновените маски в битката срещу вируса. Няма доказателства, че те вършат работа – каза Майкъл Райън. Дори възниквал допълнителен риск, когато човек неправилно сваля маската и така може да се зарази. Ето защо не било нужно да носим маски, ако не сме болни.

Междувременно и Австрия въведе задължение да се носят маски при влизане в магазин. И Чехия наложи задължително носене на обществени места.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах