сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Бил Гейтс изгражда фабрики за ваксини

5.4.2020 г.

Бил Гейтс обяви, че неговата фондация изгражда няколко фабрики за създаването на седем различни ваксини срещу коронавируса. Според него фондацията му ще реагира по-бързо, отколкото правителството на САЩ.

„Фондацията ни притежава много познания относно инфекциозните болести и ще финансираме  създаването на ваксини. Началният ни капитал може да ускори нещата“, каза той.

Известно е, че от години Бил Гейтс отделя много време и пари в битката срещу детския паралич по света. Целта е тази болест да бъде ликвидирана завинаги. Фондацията му оказва помощ на развиващите се страни в това отношение.

Гейтс обяви, че е избрал седем най-обещаващи варианта за ваксина и изгражда съответните капацитети за производството им. „Накрая ще изберем най-много две ваксини, но финансираме фабрики за всичките седем. По този начин не губим време да установим коя ваксина действа най-добре и чак тогава да строим. Едновременното тестване и изграждане на производствени мощности е от решаващо значение,“ посочи Гейтс. Според него развитието може да отнеме 18 месеца.

Във вестник  Washington Post Гейтс изтъква, че някои от обещаващите ваксини изискват създаването на специални съоръжения. „Ще похарчим няколко милиарда долара за прототипи, които няма да бъдат избрани и използвани, защото други са по-добри. В тази ситуация обаче, когато се губят билиони долари, си струва да похарчим няколко милиарда“.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда вече предоставиха сто милиона долара в битката срещу пандемията от коронавируса. Гейтс призовава правителството да въведе във всеки щат строги рестриктивни мерки. Той предполага, че ще са необходими поне още десет седмици на карантина докато кризата бъде овладяна.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах