сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Над един милион заразени по света

4.4.2020 г.

Три месеца след като бяха обявени първите инфектирани в Китай, броят на официално декларираните случаи надхвърли един милион.

Това показват данните от четвъртък на оторизирания по проблема институт Джон Хопкинс в САЩ. От заболяването, предизвикано от непознатия преди стотина дни коронавирус, са починали в целия свят над 51 000 души.

Неофициалните числа за заразените и починалите несъмнено са също много големи, твърдят експертите. От една страна броят на доказаните зарази зависи от това колко души изобщо са тествани. Практически нито една страна по света няма капацитет за достатъчно тестове и лабораторни изследвания. Някои държави пък започнаха твърде късно с тестовете или целенасочено следват стратегия на селективно тестване. Освен това навярно много хора с други заболявания или много възрастни са починали от този вирус без по това време лекарите изобщо да са знаели за него.

Шефът на Световната здравна организаци Тедрос  Гебрейесус прояви голяма разтревоженост в сряда вечерта. „Много съм притеснен в началото на четвъртия месец на пандемията от бързото увеличаване на случаите и от глобалното разпространение на инфекцията. Миналата седмица броят на смъртните случаи се удвои“.

Междувременно най-много случаи регистрираха в САЩ. Над 236 000 са заразените според института Джон Хопкинс. Италия има почти наполовина потвърдени случаи -  115 000. Съединените щати обаче имат 327 милиона жители - пет и половина пъти повече от Италия /около 60 милиона/. Следва много близо Испания с над 110 000 заразени. Спрямо населението на тази страна – около 46 милиона, тя е по-тежко засегната от Италия. Изчислено на 100 000 души, Германия има повече заразени от САЩ.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах