сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Пет причини за „успеха“ на коронавируса

3.4.2020 г.

Не за пръв път светът е нападнат от пандемия. Само през последните 20 години стотици хиляди хора загинаха от вируса SARS, от eбола и свинския грип.

Сегашният грип обаче е по-опасен враг. Не само заразява много хора за кратко време, но и последиците за световната икономика и за националното здравеопазване са безпримерно по-големи.

Телевизия NTV представи възможните причини за „успеха“ на коронавируса. Ето кои са петте най-важни сред тях  да е толкова опасен.

Вирусът може да лети

Много неща са все още неизвестни за пътищата на заразата от вируса. Във всеки случай учените са убедени, че се касае за въздушнокапкова инфекция. Ако човекът киха или кашля, излитат миниатюрни капчици във въздуха и стигат до други хора. В този смисъл вирусът може да лети, но все пак не надалеч. Той стига до 1.8 метра, ала в гъсто населени общности това разстояние е достатъчно, за да се разпространи бързо и да заразява много хора.

Вирусът често е неоткриваем

Коронавирусът в много отношения прилича на неговия предшественик Sars CoV-1, който предизвика Sars-пандемията през 2002/2003. Коронавирусът има обаче една особеност – той  заразява още два-три дни преди да се появят сиптомите. При Sars-CoV-1 пациентите се заразяваха едва след като се появят симтомите.

Учените са на мнение, че около 60% от заразените с коронавируса проявяват леки или никакви симптоми, както се посочва в научното списание „Nature”. А когато хората не се чувстват болни, те са непредпазливи при общуването си с другите. Така вирусът незабелязано ги използва като „трамплин“, посочва NTV.

Структурата на вируса го улеснява да заразява

Илюстрациите на новия коронавирус показват, че той притежава нещо като кукички. Този протеин от три части позволява на вируса да се закачи за ACE 2 рецепторите на човешките клетки. Това установите учените от университета на Тексас.

За разлика от своя предшественик – вирусът Sars- новият коронавирус се закача много здраво за рецептора. Това може да обясни защо с такава лекота се пренася от човек на човек – посочват изследователи в сайта Wissenschaft.de

Освен това новият вирус като никой друг използва ензима Furin, което също улеснява неговата стабилност и разпространение, изтъква вирусологът Гари Уиттекър от университета Корнел.

Вирусът може да оцелява изненадващо дълго във външния свят

За разлика от бактериите, вирусите нямат нито собствена клетка, нито собствена обмяна на веществата. Ето защо те се нуждаят от хранителна клетка, за да оцелеят. Новият коронавирус обаче е изненадващо дълго издържлив  извън човешкото тяло. Изследователи от САЩ установиха, че може да живее 2-3 дни върху пластмаса и стомана и така остава потенциално заразителен.  Върху картон оцелява 24 часа, казват експертите. Това говори за изключителна издържливост на вируса.

 Вирусът мутира  и има при това контролен механизъм

След като проникне в човешката клетка, коронавирусът копира собствения си геномен материал и така създава голямо количество реплики. „В клетката вирусът се свързва с други вируси, те могат да напуснат клетката и да заразят съседните и други клетки“, обяснява германската вирусoложка д-р Стефани Пфендер.

При такива реплики възникват и мутации. Те не винаги носят предимство на вируса, могат да намалят способността му да заразява. Новият вирус обаче притежава качеството „Proofreading”, тоест така чрез „проверка“ може да избегне неподходящата мутация, се посочва в статия на списание „Nature”.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах