сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Песента на славея може да замлъкне заради климатичните промени

1.4.2020 г.

Повишаването на температурите може да има дълбоко физическо въздействие върху една от най-любимите пойни птици в света.

Изследователи в Испания откриха, че за период от 20 години славеите са развили по-малък размах на крилете. Учените казват, че това е свързано с променящия се климат в региона, който причинява ранно настъпване на пролетта и силна суша. Те са притеснени, че това може да повлияе на способността на птицата да мигрира през зимата.

Известен със своята способност да пее чудни песни, славеят има много богат репертоар, тъй като е в състояние да издава над 1 000 различни звука, в сравнение само с 340 от чучулигата например. Макар и често срещана в много части на Европа и Азия, птицата може да се види и да се чуе главно в Южна Англия, според Би Би Си. Броят им тук е намалял значително през последния половин век, с 90%, като много фактори са виновни, включително елените, които изяждат предпочитаните от тях места за гнездене, но също и заради променящия се климат.

Славеят прекарва зимата в Африка на юг от Сахара, като малкото кафяво същество изминава огромни разстояния по време на миграция. Размерът на крилото му е от решаващо значение за това начинание. Сега изследователите твърдят, че способността му за миграция може да бъде възпрепятствана от изменението на климата.

Учените в Испания са проучили 20-годишни данни за формата на крилото в две птичи популации. Те открили, че средната дължина на крилото на славеите спрямо техния размер на тялото е намаляла. Учените смятат, че това е свързано с промените в температурите, наблюдавани в средиземноморския регион. „Нашите резултати показват, че пролетта се забавя и интензивността на лятната суша е по-висока, което означава по-кратък оптимален размножителен период за птиците“, каза д-р Каролина Ремача от мадридския университет „Комплутенсе“, който ръководи изследването.

Изследователите смятат, че птици като славея обикновено се адаптират към нуждите на миграцията, като имат по-дълги крила, по-голям размер захват на ноктите, но по-кратък живот. Променящите се температури обаче пречат на това и провокират реакция от птиците. Изправени пред по-кратък размножителен период, изследователите смятат, че най-успешно справящите се птици имат вече по-малки семейства с по-малки крила. Те твърдят, че тези адаптации вероятно ще имат своята цена. Изследователите казват, че птиците продължават със същите миграционни модели и дестинации и следователно вероятността да оцелеят е снижена.

Макар учените да смятат, че това „неправилно адаптиране“ е очевидно при птиците, които са изследвали в Испания, където лятото е сухо, това може да засегне и други представители на вида в различни региони. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах