сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

САЩ: даряването на кръв и органи намалява поради опасения от коронавирус

31.3.2020 г.

Главният здравен инспектор на САЩ Джеръм Адамс вчера призова гражданите да продължат да даряват кръв, тъй като запасите на страната намаляват заради страха, предизвикан от пандемията на коронавирус.

от Douglas Main, National Geographic

Епидемията променя и картината при даряването на органи и трансплантации. Трансплантациите при спешни случаи продължават както обичайно, но някои не толкова решаващи операции се отлагат.

Потенциалните донори може да се страхуват за собствената си безопасност или за тази на другите по време на пандемия, но здравните експерти твърдят, че няма причина на този етап да вярваме, че Covid-19 може да се разпространява по кръвен път или при трансплантацията на органи.

Изследвания от Южна Корея разглеждат малка група от пациенти, на които им е била прелята кръв от хора заразени с новия коронавирус. Донорите са проявили симптоми малко след даряването на кръв и са подали сигнали на лекарите.  Учудващо, онези пациенти, които са получили кръв от донори, които впоследствие са се разболели, не са се заразили.

Но нуждата от кръв е остра – а лекарите се опасяват, че ситуацията може да се влоши.

Засега спешните трансплантации – които са животоспасяващи – продължават както преди. Новият коронавирус не фигурира в нито един от случаите – освен разбира се когато става въпрос за белите дробове, горните дихателни пътища и понякога в лимфните възли. Текат активни проучвания за установяване дали вирусът се разпространява в други части на тялото.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах