сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Китай използва високи технологии за борба с коронавирсуа

31.3.2020 г.

Технологичният гигант Алибаба разработва алгоритъм, който може да диагностицира Covid-19 с помощта на компютърна томография на белите дробове в рамките на 20 секунди – докато на лекар за същото са нужни 15 минути.

Интернет компанията Baidu разработва сензори с изкуствен интелект за автоматично измерване на телесната температура на над 200 души в мунита. Почистващи роботи дезинфектират местата, поставени под карантина.

От края на януари много бързо са предприети радикални мерки. Те включват и т.нар. приложения за здравни кодове (health code apps) в които гражданите могат да влизат и да виждат данните си. Наред с автоматично генерирани профили на движението изкуствен интелект изчислява вероятността всеки един да се зарази: от зелено – което значи никаква опасност до оранжево или червено.

Тези кодове трябва да бъдат показвани навсякъде: от качването на автобуса до връщането у дома. Ако някой е с оранжев или червен код веднага бива поставян под карантина. Никой не може да избегне тази система.

По време на настоящата криза партията призовава всички да докладват за приятели, съседи и колеги с оранжеви или червени кодове, ако не спазват препоръките.

Китайските мерки за справяне с кризата имат ефект. Дни наред страната изпраща помощ и медицински персонал в различни региони в Европа.

Хонконг, Сингапур, Южна Корея и най-вече Тайван, въз основа на уроци, научени от предишни пандемии, са въвели системи за ранно предупреждаване и са информирали собственото си население. Ситуацията там е овладяна толкова успешно, колкото и в Китай. В Тайван епидемията до голяма степен бе предотвратена.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах