сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Коронавирус: 6-те симптома, които не бива да игнорираме

30.3.2020 г.

Освен по-очевидните симптоми като суха кашлица и висока температура още няколко симптоми говорят за инфекция с коронавирус.

Промяна във вкуса и обонянието

Променено усещане за вкус и ограничено усещане за миризми са едни от по-леките симптоми за коронавирус, които не бива да се пренебрегват. Британската асоциация на отоларинголозите дори стига до там, че съветва за незабавна самоизолация при поява на тези симптоми. „Има ясни доказателства от засегнати от коронавируса, които ясно сочат, че първите промени се появяват в очите, носа и гърлото.“ 

Физическо изтощение

Друг симптом, на който трябва да се обърне спешно внимание, е общото състояние на умора, тъй като той се появява и при „нормално“ състояние на грип или настинка.

Умствена умора

Макар да не е сред официално споменатите симптоми на Covid-19, някои заразени пациенти споделят, че страдат от „умствена умора“. Британката Теа Джурдън казва пред Daily Mail, че първите симптоми, които е изпитала били „гъделичкане в гърлото“ и главоболие: „В главата ми беше пълна мъгла.“

Загуба на апетит

Намаленият апетит говори за възможна зараза с коронавирус. Блогърът Стивън Пауър например обяснява, че не е имал никакво желание да се храни.

Коремни болки

Подобно на намаленото усещане за глад, внезапната коремна болка може да е знак за нещо „по-безобидно“. Но проучване на американски гастроентеролози доказва връзка между Covid-19 и храносмилателните проблеми. Около 48,5 % от 204 заразени пациенти от китайската провинция Хубей се оплаквали от стомашни болки и разстройство.

Възпалени/сърбящи очи

Подобно на алеригчната реакция към полените, очите започват да почервеняват и да сърбят. Този симтом е трудно да се различи от сенната хрема, влиянята на околната среда и т.н. Само ако всички други фактори са изключени можем да говорим за евентуална зараза.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах