сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Природозащитници алармират: в Китай се препоръчва меча жлъчка за лечение на коронавирус

27.3.2020 г.

По-малко от месец след като предприе мерки за пълна забрана на търговията и консумирането на живи диви животни, китайското правителство препоръчва използването на Tan Re Qing, инжекция, която съдържа меча жлъчка, за лечението на тежките случаи на Covid-19.

от Rachel Fobar, National Geographic

Тази препоръка подчертава противоречието в подхода към животинския свят: затварянето на търговията с живи животни за храна от една страна и популяризирането на търговия с животински органи от друга.

Отделяна от черния дроб и съхранявана в жлъчния мехур жлъчката от различни видове мечки, в това число азиатски черни мечки и кафяви мечки, се използва в традиционната китайска медицина поне от VIIIв. Тя съдържа високи нива на урзодезоксихолева киселина, известна също така като урзодиол, за която е клинически доказано, че помага при разграждането на камъни в жлъчката и за лечението на чернодробни болести. Урзодезоксихолева киселина е налична и като синтетично лекарство навсякъде по света от десетилетия.

Практикуващите традиционна китайска медицина обикновено използват Tan Re Qing за лекуване на бронхити и инфекции на горните дихателни пътища. Клифърд Стиър, професор в University of Minnesota, Минеаполис, изучава медицинските ползи от урзодезоксихолева киселина. Според него няма доказателства за ефективно лечение на новия коронавирус с мечка жлъчка.

Въпреки че добиването на жлъчка от животни в пленничество е законно в Китай, извличането на такава от диви мечки, както и вносът й от други страни, е забранено.

„Ставаме свидетели как тази препоръка на правителството се използва от трафикантите, за да рекламират незаконните си продукти, казва Арон Уайт от Environmental Investigation Agency (EIA). Незаконна жлъчка от диви мечки продължава да се произвежда в Китай, и да се внася такава от Лаос, Виетнам и Северна Корея.“

Всички ферми за диви животни поставят рискове за здравето, без оглед на това дали животните се отглеждат за месо или традиционна медицина, казва Уайт: и в двата случая стотици диви животни живеят сбутани едно до друго, а хората често имат контакт с труповете.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах