сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Какво определя дали някой ни харесва или не?

17.4.2020 г.

Когато срещаме нови хора си създаваме мнение за тях в рамките на секунди. И обратно: нас също ни оценяват доста бързо.

Но какво точно определя дали някой ни харесва или не?

Ейми Къди, професор в Harvard Business School, изследва този въпрос от години. Тя установява, че отсрещният отговаря на следните два въпроса със светкавична скорост при първа среща:

Мога ли да се доверя?

Мога ли да го уважавам?

Тук психолозите също така казват, че в рамките на секунди ще бъдете оценени по отношение на топлината (социалното ви поведение) и компетентността ви. В идеалния случай човекът срещу вас ще реши, че притежавате и двете – и ще се разберете чудесно.

Професор Къди е забелязала, че според хората компетентността играе по-важна роля в работата. Все пак те искат да докажат, че са умни и достатъчно талантливи, за да работят с другите.

Топлината е решаваща, когато става въпрос за взаимоотношения. Къди обяснява нещата така: „От еволюционна гледна точка е важно за оцеляването да знаете дали някой заслужава доверието ви.“

Когато всички сме живеели в пещери е било много по-важно да разберем дали другите пещерняци ще ни убият и откраднат притежанията ни. Компетентността да можем да запалим огън е била на второ място.

Компетентността е много ценена в днешното общество, но според психолога тя има значение единствно след като вече има основа за доверие.

Така че нещата могат да се обърнат, ако се концентрирате прекалено върху силните си страни. Експертът има предвид преди всичко млади професионалисти, които са завършили известен бизнес университет и искат да изглеждат умни и професионални. Това може да означава, че те никога не търсят помощ, отказват покани за събирания след работа и така изглеждат непристъпни. Осъзнаването настъпва когато не получат желаната работа след изкаран стаж, защото никой не им вярва.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах