сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Не трябва да вярвате на тези митове за коронавируса

25.3.2020 г.
  1. Коронавирусът не се разпространява в по-топли и влажни райони

Според Световната здравна организация всички научни доказателства в момента сочат, че вирусът може да се разпространи навсякъде по света без оглед на климата. Затова предпазни мерки трябва да вземате без значение къде се намирате. Мийте ръцете си редовно, избягвайте да докосвате лицето си, съветва СЗО.

  1. Студеното време и снегът убиват вируса

Вирусът не се впечатлява от студеното време. Температурата на тялото ни е сравнително постоянна – 36,5 – 37 градуса. Поради това няма разлика дали навън има сняг или се излежаваме на слънце, смятат експертите от СЗО.

  1. Пиенето на вода на всеки 15 минути може да ни предпази от Covid-19.

Тази погрешна информация също бе споделена в социалните медии. Според СЗО обаче пиенето на повече вода е добре за здравето като цяло, но не ви предпазва от заразяване с коронавирус.

  1. Гореща вана предпазва от Covid-19

Това също е мит – специалисти от СЗО припомнят, че температурата на тялото ни е постоянна. Горещата вода не предпазва от инфекции, по-скоро може да ни изгори.

  1. Новият коронавирус може да се пренася от комари

За това също няма научни доказателства според СЗО. Вирусът всъщност се пренася по капков път: ако заразен се изкиха или изкашля може да го предаде на околните.

  1. Домашните любимци като котки и кучета също могат да се заразят

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ няма доказателства, че домашните любимци могат да предават вируса на хора.

  1. Инкубационният период на вируса е до 20 дни

Както СЗО така и Институтът „Роберт Кох“ смятат, че инкубационният период е 14 дни. Симптомите се проявяват най-често след около пет дни.

  1. Вирусът може да се носи из въздуха няколко минути преди да се настани някъде

Това твърдение не е съвсем точно. Както пише списание Spectrum, по-големите капки, които преминават във въздуха при кашляне или кихане падат на пода след няколко секунди. Само малки капчици – аерозоли – се задържат за по-дълго. Вирусите в тях са все още заразни и се разпространяват много бързо.

       9.  Ако изтриете ръцете си с дезинфектант вирусът умира

На този мит също не бива да вярвате. СЗО пише, че това не убива вирусите, които вече са влезли в тялото ви. Пиенето на алкохол също не убива вируса. Според публикувани данни над 24 души в Иран са загинали при употреба на фалшив алкохол след слуха, че алкохолът може да унищожи коронавируса.

      10. Ваксините срещу пневмония могат да ви предпазят от новия коронавирус

Според СЗО ваксините срещу пневмония и ХИВ не защитават от коронавирус. Учените се опитват да разработят изцяло нова ваксина, но за това ще са нужни няколко месеца.

  1.  Яденето на чесън предпазва от вируса

Несъмнено чесънът е здравословна храна и има антивирусни свойства. Той обаче не може да ви защити от силните зарази като коронавирус.

      12. Антибиотиците са ефективни при предпазването и лечението на коронавирус.

Както предполага името им, антибиотиците не помагат срещу вируси, а срещу бактерии. Поради това те не се препоръчват за превенция или лечение на коронавирус, макар да се използват при някои пациенти.

  1. Ибупрофенът изостря протичането на Covid-19

Към момента няма научно доказателство за отрицателното влияние на ибупрофена върху Covid-19. СЗО беше предупредила да не се вземз ибупрофен за болестта, но после оттегли предупреждението си. Организацията съобщи в Twitter, че към момента няма информация срещу използването на ибупрофен.

   14. Честото промиване на носа с физиологичен разтвор може да предпази от инфекция.

СЗО не е съгласна с това твърдение. Към момента няма доказателства, че честите промивки имат ефект срещу новия коронавирус. За да научите повече за новия коронавирус посетете сайта на СЗО посочва в този свой обзор Business insider.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах