сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Защо постят в Силициевата долина?

24.3.2020 г.

Интервално гладуване, диета от каменната епоха или прахообразни заместители на храната: мотивацията за прилагането им обикновено е да отслабнем или да живеем по-здравословно.

Тези тенденции в храненето са популярни и в Силициевата долина. Но, водещи представители в сферата на технологиите, в това число и шефът на Twitter Джак Дорси, в миналото и Стив Джобс ги препоръчват с малко по-различна цел: по-голяма продуктивност. Крайните диети разширяват границите на физическите възможности. Постенето вече не се счита за диета, а за „биохакерство“.

Както съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung Дорси обръща сериозно внимание на оптимизирането на храненето. В момент той се храни веднъж дневно, като през останалото време пие само вода. Преди той е бил веган, също така е имал период в който е консумирал само храна, съществувала през Каменната епоха. Последната диета се нарича също палеодиета и има за цел да избегне следобедната умора и главоболие.

 Идеята да не се яде нищо е твърде крайна. За да не умрат от глад поддръжниците на тази идея приемат т.нар. прах Сойлент. Има различни варианти на този прах съдържащ хранителни вещества, който се смесва с вода и образува кафява слуз. Предимството на тази диета: спестява време. Вместо да излизат на обяд с колеги запалените служители могат да прибягнат до безвкусната смес, която може да се консумира и пред компютъра.

Така нареченият „биохакинг“ не е свързан само с храненето. Много представители на технологиите търсят и други инструменти с които да повишат своята продуктивност. Освен часовете по медитация, ледени бани и дълги разходки, така наречените ноотропни вещества също са популярни в Силициевата долина, съобщава списание The New Economy. Това са хранителни добавки, които повишават когнитивните способности. Наричат ги още „умни“ лекарства.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах