сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Защо процентите на смъртност при пандемията от коронавирус са толкова различни

23.3.2020 г.

0,7 процента тук, 5 процента там: Защо процентът на смъртност при пандемията от коронавирус са толкова различни

От началото на избухването на епидемия от коронавирус в засегнатите страни процентите на смъртност много се различават.

Тези проценти са много важни за оценяването на бъдещото развитие на епидемията – както и за мерките за борба с нея. Но защо те толкова се различават и варират от около 5 процента на заразените в Италия до 1-2 процента в Германия или по-малко от един процент в някои части на Китай?

Италия съобщава за 5 % смъртност при заразените въз основа на официално регистрираните случаи. За Китай, извън епицентърът на епидемията, провинция Хубей, процентът на смъртност е 0,7 %, съобщава Световната здравна организация.

Лотар Вилер, директор на института „Роберт Кох“, изчислява процентът на смъртност в Германия в края на февруари на един до два процента. За сравнение: според експерти от 0,1 до 0,2 % е смъртността при предишните епидемии от животински грип – това означава, че един или двама на 1000 заразени, умират от последиците от грипа.

Причината за голямата разлика в процента на смъртност от страна до страна и от източник до източник е сравнително проста: никой не може да даде надеждна информация колко хора са били инфектирани с коронавирус.

Проучване, публикувано в журнала Science, може да помогне да се изчисли реалната смъртност. Международен екип епидемиолози използват данните и специален статистически анализ за по-точното определяне: в първоначалната фаза на епидемията от 10 до 23 януари – денят, в който град Ухан бе затворен – са били регистрирани шест от седем инфекции. 79 % от инфекциите, регистрирани по-късно, са били причинени от неустановени заразени хора. Често тези неразпознати, заразени хора, имат леки, а понякога и никакви симптоми.

Официалният брой на заразените също така зависи от това колко тестове могат да бъдат направени. В Италия се тестват предимно хора с тежки симптоми. Онези, които мога да бъдат заразени, но имат леки симптоми и не спадат към рисковата група не се включват. За да се изчисли точно процентът на смъртност те също трябва да бъдат включени в пресмятането. С други думи по-високият процент смъртност в Италия е изчислен въз основа на тежко болните, а не въз основа на броя на заразените.

Големият брой неустановени инфекции представляват голяма опасност за разпространението на вируса, казва проучването в Science.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах