сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Шест основни разлики между коронавируса и грипа

15.3.2020 г.

Световната здравна организация издаде доклад, който се спира на разликите между двата вируса.

Досега дебатът за коронавируса се въртеше около общото между него и вируса, причиняващ грип. И двата се предават чрез пряк контакт с болен и симптомите като висока температура и кашлица са сходни. Световната здравна организация издаде доклад, който се спира на разликите между двата вируса.

1.     Коронавирусът изглежда се разпространява по-бавно от грипа

Грипът има по-кратък инкубационен период: времето от заразата до проявата на първите симптоми. Има и по-кратък т.нар. сериен интервал – мерна единица за това колко бързо се разпространява патогена. Експертите използват този термин, за да обозначат времето между симптомите на първия заразен до появата на следващ такъв със симптоми. Серийният интервал на коронавируса е около пет-шест дни, докато интервалът при случаите на грип е три дни, казва СЗО.

2.     Пациентите, страдащи от коронавирус са заразни по-дълго време отколкото тези с грип

Когато вирусът инфектира хора или животно се размножава там и после се предава в околната среда. От този момент нататък пациентът се счита за заразен. При коронавируса някои хора „освобождават“ вируса два дни след като са били заразени, преди дори да са се проявили симптоми. Според проучване, публикувано в специализираното списание Lancet, оцелелите от коронавируса остават заразни в продължение на 20 дни. Най-дългото време за елиминирането му е било 37 дни, а най-краткото осем дни. Грипният вирус от друга страна се отделя в първите два дни след като симптомите станат очевидни – и това продължава до около седмица.

3. Броят на вторичните инфекции е по-висок за COVID-19

Инфекциите с коронавирус водят до средно две по-нататъшни вторични инфекции. Експертите считат това за инфекция при която патогени различни от оригиналните също инфектират организма. Според СЗО тук контекстът е от изключителна важност – например дали пациентът с коронавирус преди се е борил с друга болест. При вируса на грипа две паралелни инфекции са доста рядко срещани. Възможно е да възникне пневмония.

4.     В случая с грипния вирус децата са основните потърпевши, а при короната - възрастните

Според данните коронавируса по-рядко засяга децата. Така че изглежда той се предава основно между възрастни. Вирусът е най-рисков за тях или за хора с други заболявания. NBC и Washington Post споделят, че към момента не е ясно защо децата са пощадени от най-лошите ефекти на коронавируса. Според някои това се дължи на разлика в имунната система. Тя  отслабва с възрастта и може да не успее да се пребори с вируса толкова бързо колкото детската. Други теории твърдят, че децата вече имат имунитет към други версии на коронавируса, като онези, които идват с настинките.

5.     Към момента коронавирусът е по-смъртоносен от грипа

Ще мине време преди да се разберат окончателните цифри за жертвите на  COVID-19. Наличните данни към момента обаче сочат, че брутната смъртност (установеният брой починали разделен на броя на регистрираните случаи) е между 3 и 4 процента. Но, тъй като не за всеки болен пациент се знае, т.нар. инфекциозна смъртност (броят на починалите разделен на броя на реалните инфекции) ще бъде по-ниска. Въпреки това смъртността при сезонния грип е доста под предварителните данни за COVID-19. Решаващият фактор тук е качеството на здравната система и достъпът до нея.

6.     Към момента ваксина за коронавируса няма

Много изследователи в различни страни работят по ваксината, но няма доказано ефективна такава при хората. Ефективна ваксина за грипа обаче има.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах