сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Невероятно: Лекари са отхвърляли миенето на ръцете

12.3.2020 г.

За да не се разпространяват болести като грип и коронавирус вероятно най-логичната и най-ефективна мярка е да мием ръцете си. Но това не винаги е било така. През XIX в. идеята е била дори скандална.

от Nina Strochliv National Geographic

В Европа през 1840 г. много родилки умирали от болест известна като следродилна треска. Дори и при най-добрите медицински грижи жените се разболявали и умирали малко след раждането. Унгарският лекар Игнац Земелвайс бил заинтригуван от проблема и започнал да търси причината.

Земелвайс работел във Виенската многопрофилна болница в Австрия, която била с две родилни отделения: едното, в което работели предимно лекари, а в другото – акушерки. Той забелязал, че процентът на смъртност от въпросната болест бил много по-нисък, когато акушерките израждали бебетата. Смъртността сред жените под грижите на лекарите и студентите по медицина била два пъти по-голяма отколкото тази при акушерките.

Земелвайс успял да открие виновника. Сутрините в болницата лекарите наблюдавали и помагали на студентите при аутопсии, като част от обучението им. Следобедите лекарите и студентите работели в родилното и преглеждали пациентките и израждали бебета. Акушерките подобен контакт нямали: те работели само в своето отделение.

Земелвайс предположил, че „частици от труповете“ се предавали на новите майки от лекарите и техните студенти. Тогава, за разлика от сега, лекарите не е трябвало да измиват ръцете си между пациентите. С каквито и патогени да влизали в контакт по време на аутопсиите, те после се оказвали в родилното отделение.

През 1847 г. Земелвайс въвел задължителното измиване на ръце сред студентите и лекарите, които работели за него във Виенската многопрофилна болница. Персоналът започнал да дезинфектира както ръцете си, така и използваните инструменти. Смъртността в ръководеното от лекаря отделение рязко спаднала.

През пролетта на 1850 г. Земелвайс изнесъл лекция пред престижното Виенско медицинско общество и изтъкнал ползите от миенето на ръце пред събралите се лекари.

Теорията му била революционна за времето си и била отхвърлена от медицинската общност. Според историците лекарите не я приели, тъй като тя ги обвинявала за смъртта на пациентите. Въпреки доказателствата и спадът на смъртността в родилните отделения задължителното миене на ръце във Виенската болница отпаднало.

Земелвайс напуснал Виена и отишъл в Пещ, Унгария, където също започнал работа в родилно отделение. Там въвел практиката за миене на ръце, както във Виена по-рано, и смъртността сред родилките спаднала драстично. Успехът му в спасяването на животи обаче не довел до приемане на идеите му.

През 1870-те хирурзите редовно започнали да мият ръцете си, но ежедневното миене на ръце се въвежда повече от век по-късно. Повече от век, след осмиването на теориите на Земелвайс Медицинският университет в Будапеща приема името „Земелвайс“ в чест на настояването на лекаря..

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах