сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Проучване установява, че при хора с 10 и повече сексуални партньори рискът от рак е по-висок

28.2.2020 г.

Проучването, публикувано в журнала BMJ Sexual&Reproductive Health, установява, че мъже, които споделят, че са имали 10 или повече сексуални партньори е 69% по-вероятно да имат рак, в сравнение с онези, които са имали един или нито един сексуални партньори. При жени с 10 или повече сексуални партньори има 91% по-голяма вероятност да развият рак.

„Очаквахме да има асоциация между брой сексуални партньори и риск от рак, тъй като предишни проучвания показват, че сексуално предавани инфекции може да причинят няколко вида рак“, казва авторът на изследванетод-р Лий Смит пред Business Insider. „Всъщност по-големият брой сексуални партньори означава по-голям риск от излагане на сексуално предавани инфекции.“

Проучването не разглежда определени видове рак. Учените са изследвали данни за 2537 мъже и 3185 жени, британци, които са на 50 или над 50 години за периода от 1998 до 1999-2001.

Те установяват, че рискът при жените е малко по-висок от този при мъжете, ако са имали 10 или повече партньори, което според Смит е изненадващо. „Това вероятно е така, защото връзката между определени болести, предавани по сексуален път и рак на маточната шийка е по-силна при жените (човешки папиломен вирус) в сравнение с ЧПВ и рак на пениса при мъжете“, казва Смит.

„Вместо да се тревожите за броя на своите сексуални партньори това, което можете да направите, за да намалите риска от рак е да спрете да пушите, да поддържате здравословно тело и да намалите алкохола“, казва специалистът Наташа Пейтън пред The Sun.

В САЩ например мъжете под 30 г. казват, че имат средно по 26 сексуални партньори, но тези данни не са показател за здравословните рискове.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах