сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Ще забави ли пролетното затопляне разпространението на коронавируса

26.2.2020 г.

Дали контравирусът, който бързо плъзна по света, ще последва грипния сезон и ще се уталожи с пристигането на пролетта е все още неясно и много учени казват, че е прекалено рано да се знае как ще се държи опасният вирус в по-топло време.

от Sarah Gibbens, National Geographic

В семейството на коронавиуса съществуват около дванайсет вируса, но само седем от тях засягат хора. За четири от тях знаем, че причиняват леки настинки, а другите са по-нови, смъртоносни и се счита, че се пренасят от животни като прилепи и камили. Здравни служители наричат този нов вирус SARS-CoV-2, а болестта COVID-19.

Вирусите, причиняващи грип или по-леки коронавирусни настинки, по принцип стихват през по-топлите месеци, тъй като имат т.нар. „сезонност“. Много несигурно е обаче дали SARS-CoV-2 ще се държи по същия начин. Учените, които изследват болестта казват, че проучванията са още в начална фаза, за да прогнозират как вирусът ще реагира на променяната във времето.

„Надявам се, че ще прояви сезонност, но е трудно да се каже“, споделя Стюарт Уестън от Мерилендския университет, където вирусът се изучава активно.

На най-основно ниво може да си представите грипа и коронавируса като колекция от протеини и липиди. Те се пренасят от човек на човек чрез физически контакт, но могат също така да се задържат и на твърди повърхности или в дихателните капчици в кашлицата на някой болен. След като вируса излезе от човешкото тяло върху него започват да влияят външни сили. Алкохолът, който се съдържа в дезинфектантите  за ръце например, разгражда тези протеини и липиди, прави вируса по-малко устойчив и по-малко вероятно да причини инфекция.

Изследване свързано със сезонността на вирусите се фокусира основно върху причинителите на грипа – болест, която категорично се свързва със зимните месеци. Сезонът на грипа като цяло трае от октомври до април или март. Учените имат редица причини защо това е така.

Високите температури, в частност при висок влажност, забавят разпространението на грипа, а при много високи нива на влажност вирусът напълно спира да се разпространява. По-топлият въздух е по-влажен, което не дава възможност на пренасяните по въздуха вируси да стигнат толкова далеч, колкото при сух въздух. При влажни условия малките течни капчици в кашлицата или кихавицата събират повече влага при изкарване. Така натежават, не могат да се задържат във въздуха и падат на земята.

Иън Липкин, директор на Центъра за инфекции и имунитет към Колумбийския университет, изучава новия коронавирус. Той казва, че слънчевата светлина, която е по-оскъдна през зимата, също може да помогне за разпадането на вируси, които се предават чрез повърхности.

„UV светлината разгражда нуклеиновите киселини и почти стерилизира (повърхности). Навън като цяло може да е по-чисто отколкото вътре, просто заради ултравиолетовата светлина“, казва той.

Макар както коронавирусът така и този на грипа да са дихателни инфекции, за SARS-CoV-2 не се знае достатъчно и не може да се прогнозира дали ще има подобно сезонно поведение.

Според много експерти SARS-CoV-2  ще се присъедини към групата на другите четири коронавируси, които причиняват леки настинки или ще се превърне в сезонна опасност за здравето както грипа.

Като превенция срещу всякакви болести и вируси Световната здравна организация препоръчва честото миене на ръце, избягване на близък контакт с хора, които показват симптоми като кашлица или кихане, както и търсене лекарска помощ, ако сте болни.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах