сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Ван изкушава със своята природа, история и известните си котки

23.2.2020 г.

Ван, този отдалечен, но важен град е разположен в зелен оазис в подножието на скалист връх, в близост до едноименното езеро, пише „Дейли сабах“.

Внушителната цитадела от IX в. пр. н. е. има изглед към новите и стари части на града. Стъпките, издълбани в скалата, водят до Урартовската крепост, а по средата на пътя, надписи с клинопис, почитат Ксеркс. Вътре в крепостта се намират няколко скални гробници. В стария град джамията Улу, джамия Хюсрев Паша, джамия Кая Елеби и Икиз Кюмбет отразяват архитектурните стилове на селджуките и османската власт.

Все още важно място в традиционния начин на живот за жените във Ван заема тъкането на красиви килими, с вплетени сини, червени и бели шарки.

Екзотичната котка Ван, която е символ на града, има гъста бяла козина и очи в два цвята – едно зелено, а другото – синьо. Котката Ван присъства и върху пощенските марки на големите турски пощенски станции. Чайни градини и ресторанти по крайбрежната алея на Ван приятелски ви канят за почивка, а в Едремит, ваканционен курорт на 14 км на югозапад, има приятни плажове, както за плуване, така и за къмпинг.

Езерото Ван, най-голямото езеро на Турция, е разположено на надморска височина от 1720 м и е обградено от красиви планини. Връх Сюпхан (4058 м) е от северозападната страна, а планините Ихтияр Сахъп са на юг от региона. Можете да обиколите езерото, като посетите няколко древни обекта на цивилизацията Урарту, както и други места, които представят културното наследство на различните народи, обитавали района.

На някои от островите на езерото Ван има манастири и църкви. Четиридесет и един километра югозападно от Ван, остров Акдамар (на половин час от брега) е най-важният от тях. На острова се издига Акдамарската църква от Χ век [арменска църква, бел.ред.], чиито каменни стени са богато украсени със старозаветни сцени и фигури. Църквата е превърната в музей. След разглеждане на забележителностите, туристите може да се насладят на бадемовите горички на острова.

Ако имате време, посетете остров Чарпанак, за да се потопите в неговата атмосфера и природа, и да се поразходите из църквата от XII век, която сега е музей. На пасторалния, криволичещ път към Хаккяри, язовирът Зернек предлага място за почивка по пътя към Хошап, на 60 км от Ван, където над малък хълм се извисява приказен замък от XVII век. Интериорът е силно повреден, но външните стени, крепостните стени и кули са добре запазени. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах