сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

„Моите планини“ от Валтер Бонати

20.2.2020 г.

Вдъхновяващ разказ за някои от най-големите успехи в алпинизма през XX век

   Когато ми хрумна за пръв път идеята да направя общест­вено достояние тези мои планински записки, изпитах чув­ство на смущение и боязън. Също като дете, което желае, но не знае как да признае на своите приятели, погълнати от научнофантастична игра, че то все още предпочита да тича босо и да се премята презглава по поляните. После, като се замислих за нашата епоха, в която техниката до­веде не само до триумфите на Северния полюс и Луната, но и до затлъстяване и изнеженост у много хора поради прекалените удобства, си казах: в края на краищата какво по-хубаво има от това да можеш все още да тичаш бос и да се премяташ презглава по ливадите? Има ли нещо по-хубаво от това да се върнем отново към простата и щедра природа, за да се почувстваме отново човешки съще­ства? Аз вярвам твърдо в уроците на природата, затова съм убеден, че планината със своите красоти, със своите сурови закони представлява днес повече от вчера една от най-ефикасните школи за човешкия характер, защо там горе човек се научава преди всичко да страда.

   Това именно беше мотивът, който повече от всеки друг ми вдъхна необходимата увереност да публикувам тези свои записки, разказващи просто за онова, което съм пре­живял в планината.

   Преди да започна моите разкази, искам да направя някои уговорки от личен характер, за да доближа читателя към моя начин на виждане на нещата, за да му разясня моето разбиране за алпинизма, което стои в основата на всяко мое начинание.

   Преди всичко, ако трябва накратко да синтезирам алпинизма, бих наредил една след друга следните думи, които ми идват на ум: борба, приключение, романтизъм, бягство от всекидневието, спорт, защото съм уверен, че по-силно или по-слабо всеки алпинист, достоен за това име, е преживял тези многообразни аспекти. За тези думи са написани хиляди разкази, стотици томове са излезли изпод толкова пера – от най-изтънченото до най-простото, и всички са еднакво действени и ценни, защото говорят за неща, почувствани и преживени. Това ме кара да присъединя към тези пера и моето – не на писател, а на алпинист, който вярва, че е опознал планината достатъчно, за да може да говори за нея.

   Противно на това, което мнозина мислят, алпинизмът не означава рискуване на живота заради развлечението да висиш по цели дни на безсмислени стени, поддържан от елементарни и несигурни приспособления, с единственото намерение да изкачиш планината заради самото изкачване, въпреки че същата планина днес е достъпна и с удобни меха­нични средства. Ако беше така и погледнат като антитеза на днешния технически прогрес, прекрачил в космическото пространство, алпинизмът със своите цели не би изглеждал нищо друго освен назадничаво и дребнаво занимание. Не! Даже ако прекалената и изопачена виртуозност на някои днешни изкачвания може да ни заблуди и дезориентира до известна степен, истинският алпинизъм е съвсем друго нещо – той е преди всичко подбуда за борба вътре у нас и за победа над самите нас, за духовно пречистване и наслада, за което планината представлява прекрасно и идеално поле за действие. Ето защо умората, страданията и лишенията, които почти винаги съпровождат изкачването на върхо­вете, алпинистът приема като условия, необходими, за да закали своите сили и характер.

   Освен това в нажежената атмосфера на борбата, лице в лице с трудностите, неизвестността и хилядите опасности, планината оголва безмилостно алпиниста и ни го показва та­къв, какъвто е в действителност спрямо себе си и спрямо другите, с всичките му достойнства и недостатъци. Мисля, че само това е достатъчно, за да ни убеди как планината може да се превърне за този, който я изкачва, в предпоставка за най-хубавите и плодоносни усещания в живота.

 Повече информация за книгата ще намерите на:

https://www.vakon.bg/moite-planini

За автора:

 

 

Валтер Бонати е смятан за най-големия алпинист в света през 50-те и 60-те години на XX век. Роден в Бергамо, Италия на 22 юни 1930 година в семейството на търговец на платове, той прави първите си изкачвания едва осемнадесетгодишен. Бонати е автор на феноменални солови изкачвания в Алпите и има значителен принос за успеха на италианската експедиция през 1954 г. на най-трудния осемхилядник К2. Смятан за абсолютен феномен в световния алпинизъм, оказал влияние върху поколения алпинисти от цял свят. Бонати е и един от най-талантливите писатели на планинарска тема.

След като прекратява заниманията си с екстремния алпинизъм се посвещава на изследователски експедиции. Пише репортажи за италианското списание „Епока“ и обикаля малко познати места по света. Получава множество награди и признания. Италия го награждава с медал за Гражданска доблест, Франция – с орден на Почетния легион, а в САЩ получава признанието „Титан на приключението“.

Валтер Бонати умира на 13 септември 2011 г. в Рим, на 81 години.

За книгата:

Животът на Валтер Бонати е изпълнен с предизвикателства и упорство, радости и дълбока печал, разочарования, дързост и победи и преди всичко – с любов към планината. В тази изключителна книга като на филмова лента се редуват образи от миналото и настоящето и отекват множество гласове, които улавят неугасващата светлина на една от най-ярките фигури в световния алпинизъм.

С книгата си „Моите планини“ Бонати ни отвежда в живия и опасен свят на високите планини – от непознатата Патагония през перуанските Анди, до величествените Хималаи и Каракорум. В книгата си той разказва за живота на местните, описва природата и красотата на планината. Споделя уроците, които е научил и разкрива суровите закони на върховете, защото там горе човек се научава преди всичко да страда.

 Мнение от автора:

С безкрайна благодарност към планините, които пребродих и всичко, което научих в суровата им школа, през годините на моята младост“. Валтер Бонати

 

Отзиви:

 „Валтер Бонати беше последният и най-значим представител на класическия алпинизъм.

Райнхолд Меснер

„С тази книга светът има възможност да се докосне до историята на Валтер Бонати и неговите невероятни изкачвания, които са в основата на историята на алпинизма“.

 Сандро Филипини, журналист и писател

https://www.vakon.bg/moite-planini

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах