сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

И въглехидратите и мазнините са полезни - зависи кои

19.2.2020 г.

Въглехидарти и мазнини също удължават живота, но само ако консумирате здравословните от тях.

Ново американско проучване сочи, че не е толкова важно дали сте на ниско въглехидратна или на ниско мазнина диета.

Видът на въглехидратите и мазнини е по-важен: докато обработените храни може да са вредни, растителните са здравословна алтернатива. Това включва пълнозърнести храни, ядки, зеленчуци и бобови култури.

Старият спор за това дали ниско въглехидратната или ниско мазнинната диета е ключът към здравословното хранене е безполезен. Това се посочва от ново американско проучване, публикувано в журнала Jama Internal Medicine.

То обхваща над 37 200 участници и според него както мазнинната, така и въглехидратната диета може да са вредни, ако са съставени от нездравословни и обработени мазнини и въглехидрати като белия хляб например, захар и червено месо.

„Няма значение дали хората избират нисковъглехидратна или нискомазнинна диета – зависи от качеството на продуктите“, казва авторът на проучването Жилей Шан от Харвардския университет.

От десетилетия учените изтъкват, че растителните храни имат особено положителен ефект върху здравето ни. Това се дължи на многото богати на хранителни вещества фитохимикали, фибри, витамини и минерали.

При храненето важи ръководният принцип: всичко, което идва от земята, а не от фабриката е много по-здравословно за нас. И няма значение дали храната е въглехидратна или мазна.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах