сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Коронавирусът в сравнение с грипа, еболата и други епидемии

12.2.2020 г.

Последният коронавирус, който тръгна от Ухан, Китай, помете целия свят. Хората обаче започват да си задават въпроса: този нов, всяващ ужас, вирус по-опасен ли е от останалите инфекциозни болести?

от Nsikan Akpan и Kennedy Elliott, National Geographic

Здравни специалисти и обикновени граждани определят приоритетите според риска. Тази седмица Световната здравна организация обяви, че планира да отпусне 675 милиона долара за овладяването на едва навършилата месец епидемия, предизвикана от новия коронавирус. За сравнение агенцията е събрала една трета от тази сума епидемията от ебола в Централна Африка, която върлува от август 2018 г.

При опит за сравнение се получава сложно уравнение, в което участват различни фактори: доколко заразна е болестта, колко са смъртните случаи, какви са социалноикономически последици от затварянето на даден регион и др. Грипът – без значение дали става въпрос за традиционния сезонен вирус или за нововъзникнала разновидност като H1N1- може да зарази милиони, но убива сравнително малка част – около 0,1%. Пандемични коронавируси като причнителите на ТОРС(тежък остър респираторен синдром, MERS (близкоизточен респираторен синдром) и новата разновидност на коронавируса – са доста по-опасни. От ТОРС са загинали близо 10% от заразените, но документираните случаи на инфектирани от него са едва около 8000 души.

Издигнатата за 10 дни болница в Ухан
Снимка: Getty Images

В момента новия коронавирус далеч надминава ТОРС по брой заразени, а по отношение на смъртните случаи съотношението е с два процента повече. Като цяло коронавирусът е 20 пъти по-смъртоносен от грипа. Според някои учени новата епидемия бързо ще затихне, но не такъв е бил случаят с MERS, който остава ендемичен на изток от 2012 г.

Тревогата е, че ако новият вирус стигне до милиони хора той може да се окаже изключително опасен. Тези притеснения са свързани с факта, че към момента лечение за него не е намерено (за разлика от противогрипните ваксини). Тестовете с хора за използването на препарата лопинавир-ритонавир вероятно ще приключват след около месец – казва епидемиологът Мария ван Керкхове. Тази комбинация е била използвана в миналото в борбата с ХИВ.

Карантината, макар да изглежда драконовска и остаряла мярка, остава един от най-ценните начини за контрол на епидемиите. СЗО признава карантината и изолирането за ограничаването на епидемията на ТОРС. И предвид че коронавирусът, както и грипа, се разпространява при близък контакт, физическото отделяне донякъде е логично.

Проучвания сочат, че болничната карантина е скъпа, както и  домашната, социалното откъсване и ограниченията при пътуване - те означават скъпоструващо прекъсване на търговски взаимоотношения. През 2009 г. Китай загуби 55 милиарда долара заради епидемията от H1N1 и 40 милиарда долара при и епидемията от ТОРС, съобщава Wall Street Journal.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах