сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Намериха останки от динозаври в Китай

11.2.2020 г.

Група учени от Китай, САЩ и Германия откриха следи от динозаври, живели през юра, вторият период от Мезозойската ера, предаде РИА Новости.

Находките са открити в югозападната китайска провинция Гуиджоу. Вкаменени следи, открити в песъчлива местност, вероятно са били оставени от тероподи и завроподи – както малки, така и средни по размер.

Тези древни динозаври са живели в ранния юрски период. Учените са открили общо 31 следи от месоядни тероподи. Дължината на стъпалото им варира от 14 до 19 сантиметра. Според изследванията динозаврите са се движили със скорост от около 10 километра в час.

Експертите са открили и поредици от следи от девет сауроподи – тревопасни динозаври, древни прародители от семейството на гущерите. Средната дължина на стъпалата им е 26,8 сантиметра. Според учените откритията предполагат, че динозаврите, които са оставили следите си, са били много подвижни, – още един знак за широкия им спектър от видове и породи, както и за сложното им поведение.

Юра е вторият период от ерата на динозаврите /Мезозойската ера/. Започва преди около 200 милиона години и завършва преди около 145,5 млн. г. Разделя се на три епохи – ранна, средна и късна Юра, които от своя страна се поделят на векове./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах