сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Учени посочват признаците за истинска интелигентност

4.2.2020 г.
  1. Като малък сте имали уроци по музика

Множество проучвания показват, че музикалното образование допринася за развитието на вербалната интелигентност – онази, свързана с употребата на езика и разбирането – при децата. Психологът Силвиан Морено изследва това явление и установява, че онези, които знаят да свирят на музикален инструмент показват значително по-добри резултати

  1. Обичате черен хумор

Смеете ли се на вицове, които отвращават другите? Тогава вероятно сте по-интелигентни от останалите. Това потвърждава ново проучване на Виенския университет. Според Research Digest проучването изследва чувстото за хумор на 156 участници, в това число и 76 жени. Оказва се, че групата, която по-малко харесвала черния хумор има по-мрачно настроение са по-агресивни. Резултатите им от тестовете за интелигентност били около средните. Онези, които харесвали черния хумор не показвали агресивност, нито изпадали в лоши настроения, но пък имали по-високи резултати спрямо вербалната и невербална интелигентност.

  1. Нощни сови сте

Психологът Сантоши Каназава от London School of Economics and Political Science успява да докаже, че хора с по-нисък IQ (около 75) често си лягат преди полунощ през седмицата. Онези, с по-висок IQ (около 125) от друга страна обичат да стоят будни докъм два през нощта.

      4. Научили сте се да четете рано

В свое проучване учени от University of Edinburgh и King's College London, установяват, че четенето може да повиши интелигентността в ранна възраст. Те изследвали 1890 еднояйчни близнаци и установили, че освен че имат еднакви гени, децата, които са започнали да четат от по-рано имат по-всиок IQ. „Децата, които не получат достатъчно подкрепа да се научат да четат може да пропуснат важни ползи от литературата“, казва ръководителят на проучването Стюарт Дж. Ричи.

      5. Имате много тревоги и притеснения

Психологът Джеръми Коплан изследва взаимоотношението между интелигентността и тревожността и стига до заключението, че хората, които не са емоционално стабилни  са с по-висок IQ. Така че, ако понякога се тревожите това не лош знак. „Прекомерната тревога се счита за негативна черта, а високата интелигентност за положителна, но притеснението може да предпази вида ни от опасни ситуации“, казва Коплан.

         6. Винаги сте били любопитни

Както е казал Гьоте: „Ако не сте любопитни, няма да научите нищо.“ Учени са изследвали връзката между детската интелигентност и любопитството. Те наблюдавали ефектите, които се появяват в зряла възраст. За целта провели тестове за интелигентност сред хиляда 11 годишни участници, родени през 1950-те и проследили развитието им до 50 годишна възраст.

           7. Не спортувате много

Нека подчертаем, че мързелът не е гаранция за интелигентност. Въпреки това изглежда мнозина ще останат доволни от изследванията на Florida Gulf Coast University: интелигентните хора не спортуват толкова колкото останалите. Тод Макелрой и екипът му разработват въпросник и избират трийсет „мислителя“ и „не-мислителя“. В продължение на седмица се записват и анализират движенията на участниците. „Не-мислителите“ били значително по-активни от „мислителите“. Поради това може да се предположи, че интелигентните по-малко се интересуват от физически дейности. Те предпочитат да посветят времето си на умствени дейности.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах