сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Пристрастени ли сте към любовта?

2.2.2020 г.

The Ranch Treatment Centers определя пристрастеността към любовта като отчаяната нужда да намерим кого да обичаме, водени от ирационалния страх да останем сами или да бъдем отхвърлени.

Пристрастените към любовта в някои случаи губят връзка с реалността, казва терапевтът Беки Уетстоун. Според нея има няколко неоспорими признака, ако спадате към тази категория хора:

1. Постоянно се страхувате, че партньорът може да ви зареже. Всички пристрастени се страхуват, че ще бъдат изоставени и ще останат сами. Дори и връзката ви да е прекрасна, винаги изпитвате една степен на несигурност.

2. Не можете да спрете да мислите за другия и сте почти обсебен от него. Често пристрастените към любовта, които се вманиачават, могат да станат опасни. „Често те дебнат, преследват, заплашват.“

3. Партньорът е единственото, което ви прави щастливи. Единствните положителни чувства са свързани с партньора. 

4. Имате травма от детството, свързана с майка ви. Една от най-честите причини за пристрастеност към любовта се нарича „глад за майка“ – желанието за безусловно любяща майка, която е липсвала в детството. „Наскоро установихме, че почти всички пристрастени към любовта са имали хладни отношения с майките си“, казва Уетстоун. „100 % от моите пациенти с тази диагноза са имали незаинтересовани майки.“ Вероятно пристрастеността към любовта е реакция от липсата на майчина любов. И хората се опитват да компенсират, като се стремят към любовта на някой друг.

5. Имате чувството, че другият е единственото заради което си струва да живеете. Зависимостта от партньора е съществен фактор в любовната зависимост. Поради това може да ви се стори невъзможно да се отделите от половинката си, дори и връзката да е токсична. Уетстоун сравнява зависимостта от партньора с тази на наркозависимите: знаят, че партньорът им е „вреден“, но не могат да се разделят с него.

6. Всички ваши връзки са такива. Според Уетстоун пристрастеността към любовта се базира на поведенчески модел. Дори и да се разделите с някои партньор обикновено бързо намирате следващ доста бързо. Към който също толкова бързо се пристрастявате, казва Уетстоун.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах