сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Кой е открил Антарктида? Зависи кого питате

30.1.2020 г.

През 1820 г. две конкурентни експедиции потеглят към Антарктида – но само една е стигнала първа.

от Erin Blakemore, National Geographic

Двеста години след откриването на Антарктида замръзналият континент е известен като гореща точка за научни изследвания и място за приключения и ледени опасности. Но кой всъщност е открил новия континент? Това зависи от вашата дефиниция за „открил“. Съдбовното забелязване може да се припише на руска експедиция от 27 януари, 1820 г. – или Британска, само три дни по-късно.

До началото на XIX в. изследователите търсят огромен южен континент, който наричат Terra Australis Incognita („неизвестна южна земя“). Но ранните опити да намерят този континент се провалят. Капитан Джеймс Кук прекарва три години в търсене п овреме на второто си пътуване от 1772-1775 г. Експедицията отвежда Кук и хората му към Антарктическия кръг, но изследователят в крайна сметка се отказва след като не успява да намери континента. Както се оказва Кук е бил само на 120 километра от брега на континента.

Пътуванията на Кук подтикват и други изследователи, но никой не успява и търсенето на „непознатата южна земя“ започва да се счита за невъзможно. После търсенето на Антарктида се подновява благодарение на международна конкуренция и потенциалните печалби от тюленските кожи. Световната надпревара за територия и икономически надмощие подтиква изследователи от Русия, Англия и САЩ към Антарктида.

През 1819 г. Русия възлага задчата на Фабиан фон Белингсхаусен да стигне по на юг от Кук. На 27 януари, 1820 г. той съзира твърд лед, който вероятно е шелфовият лед, част от Антарктида и известен като Земя на Кралица Мод. По това време той не е знаел, че има компания: три дни по-късно британският морски офицер Едуард Брансфийлд забелязва върхът на Антарктическия полуостров.

Макар технически фон Белингсхаусен да е бил първият, видял непознатия континент, пише историкът Дейвид Дей, неговото постижение остава скрито десетилетия, поради неправилен превод на журнала му, което кара историците да мислят, че всъщност не е видял земя. Американците не закъснели: Джон Дейвис, ловец на тюлени и изследовател е първият човек, стъпил  на Антарктическа земя през 1821 г.

Надпреварата за откриването на Антарктида разпалва и съревнование за локализирането на Южния полюс и притегля още един съперник. Норвежкият изследовател Роалд Амундсен стига до него на 14 декември 1911 г. Само месец по-късно Робърт Фалкън Скот също стига до него. Той се завръща с ужасяващи поражения. Всичките му спътници са загинали, а експедицията все още се счита за провал. Въпреки това, когато Амундсен говори пред Кралското географско дружество по време на церемония, отличаваща постижението му, пише историкът Едуард Дж. Ларсън, присъстващите ръкопляскат на кучетата му, но не и на него. Антарктика може и да е студено място, но страстите, които разпалва в сърцата на изследователите и съратниците им са наистина горещи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах