сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Стивън Хокинг: хората трябва да решат важна задача, за да оцелеят

29.1.2020 г.

Стивън Хокинг е считан за един от най-ярките умове на планетата. Когато говори по дадена тема обикновено събира голяма аудитория.

Последната си лекция изнася в Трондхайм, Норевгия. Тогава по време на фестивала Starmus Хокинг казва, че човечеството трябва да стигне до Луната до 2020 г. Мисиите до Марс също трябва да бъдат добре планирани, за да може хората да стъпят на Червената планета до 2025.

Той призовава водещите страни да следват тази цел възможно най-бързо. Според него това ще бъде възможно, ако САЩ организира космическата си програма съвместно с други страни.

„Завладяването на космоса ще промени бъдещето на човечеството“, казва Хокинг. „Надявам се, че конкуриращите се помежду си страни ще се обединят, тъй като имат обща цел – най-сетне да се заемем с предизвикателствата, които засягат всички ни“, казва Хокинг.

„Вече нямаме достатъчно място и единствената ни алтернатива са други планети. Време е да изследваме и други Слънчеви системи“, казва ученият. „Пръсването ни из космоса може да е единствения начин да се спасим от нас самите“, отбелязва той.

В дългосрочен план той не вижда бъдеще са нашия вид на Земята, тъй като или ще се сблъскаме с метеорите, или собственото ни слънце ще ни довърши, категоричен е ученият.

„Ако човечеството иска да оцелее през следващите милиони години, бъдещето е да отидем там, където никой не е бил досега.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах