сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Защо конните надбягвания са толкова опасни

28.1.2020 г.

Въпреки популярността, конните надбягвания са опасен спорт както за коня така и за жокея. В САЩ през 2018 г. са починали 493 чистокръвни състезателни коня.

от Rachel Fobar, National Geographic

Повечето от смъртнте случаи се дължат на контузии на крайниците, следвани от респираторни и храносмилателни смущения както и мултиорганна недостатъчност.

Рик Артър, медицински директор в California Horse Racing Board, казва, че нарастването на смъртността се дължи на факта, че конните надбягвания стават все по-конкурентни. Конете не получават нужната почивка, особено на места като Южна Калифорния, където надбягвания има целогодишно, казва той. „ Трудно е един спортист да е в топ форма 12 месеца в годината.“

Докато счупен крак е лечим при хората, често той е смъртна присъда за конете. Това е така, защото конете имат малко меки тъкани в краката и костите им често разкъсват кожата или прекъсват кръвоснабдяването на останалата част от крайника, което ги прави уязвими за инфекции. В някои крайни случаи костите се разтрошават и е почти невъзможно да се съберат отново.

Дори и да може да се намести кост при конете, то няма как тя да поддържа теглото на животното в продължение на няколко седмици. Ако конете не могат да разпределят тежестта си сравнително равномерно те рискуват да се разболеят от ламинит – потенциално фатално възпаление на тъканите в копитото. Като цяло, ако един кон не може да стои на четирите си крака самостоятелно, той няма да оцелее и ще се наложи да бъде евтанизиран, казва Артър.

Когато един кон падне, жокеят често бива контузен също. Според анализ от 2013 г. на данни от около пет години конни състезания в Калифорния при 360 падания са пострадали 184 жокея. Повечето падания се случват по време на състезания и са в резултат от „фатална контузия или внезапна смърт на коня“, сочи проучване.

Обвиняват треньорите, че влошават така или иначе рисковата ситуация, като дрогират конете с вещества за да се представят по-добре или им дават болкоуспокояващи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах