сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

В Китай: Забранено е разхождането по пижами

28.1.2020 г.

Администрацията в много китайски градове използва изкуствен интелект, за да следи гражданите.

Всеки, който не е облечен според изискванията бива публично порицаван, като се  показват снимката и ЕГН-то му. Китай все по-често използва софтуер за лицево разпознаване на обществени места. Дори на малки улички може да се видя камери, както в супермаркети. Наблюдението е навсякъде и се използва за регистриране дори и на незначителни провинения: хора, които пресичат на червено намират SMS с глоба на телефона си, а кадърът с нарушението скоро след това се появява на видео екрани.

Сега, ако не сте облечени подходящо, ще бъдете смъмрени публично със снимка и обявяване на името ви. Според китайския вестник The Paper, градският съвет в Суджоу е публикувал на официалния си WeChat акаунт седем снимки на хора, които се разхождат по пижами. Поведението им е определено като „нецивилизовано“ и „самодоволно“, според статия на New York Times. Гражданите не смятат, че ходенето по пижами за голяма работа, но градът настоява за носене на прилично облекло. Постът вече е премахнат от страницата.

Тази ситуация може и да изглежда комична, но тя е типична за Китай. Хората често излизат на улицата в широки халати, вършат някаква работа или просто се разхождат. През 2009 г. властите в Шанхай за първи път се опитаха да убедят хората да не излизат по пижами: по време на Световното изложение през 2010 г. градът изпраща „пижамена полиция“ да патрулира. Хората обаче не се впечатляват особено. Постоянният контрол се критикува, публикуването на лични данни се счита за нарушаване на личните права. „Когато някой известен отиде по пижама на дадено събитие, това се счита за модно. Когато нормални хора облекат пижами се счита за нецивилизовано“, оплакват се гражданите.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах