сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Изригването на Везувий е изпекло едни, а други – превърнал в стъкло

27.1.2020 г.

Три века след началото на разкопките експертите все още не са сигурни какво точно е причинло смъртта на жителите в Херкулан - този някога процъфтяващ метрополис.

от ROBIN GEORGE ANDREWS National Geographic

Когато Везувий излива яростта си през 79 г. сл. Хр., Херкулан е бил един от няколкото градове, засипани от пепел и опустошени от супер нагорещени вулканични потоци. Но три века след началото на разкопките експертите все още не са сигурни какво точно е причинило смъртта на жителите в този някога процъфтяващ метрополис.

Наред със срутените сгради, летящи отломки и паническото бягство като причина за настъпването на смърт проучвания сочат и вдишването на пепел и вулканични газове, топлинен шок и дори изпаряване на меките тъкани.

Две нови изследвания хвърлят допълнителна светлина върху случая. Според едното хората, потърсили убежище в навесите за лодки не са били напълно изгорели или изпарени, а изпечени сякаш в каменна пещ. Второто разглежда жертва от друга част на града, чийто мозък изглежда се е бил разтопил, преди да се превърне в стъкло, като застигнат от магия.

В онзи летен ден през 79 г. сл. Хр. вулканичните потоци от гореща пепел и газ, движещи се с около 80 км/ч, безспорно са били най-смъртоносни. За много от жертвите, пометени от изригването, се е смятало, че са загинали поради задушаване от пепел и токсични газове. Поредица проучвания предполагат, че температурите са били толкова високи, че вътрешните органи на много хора внезапно са отказвали и те са загивали от топлинен шок.

Съвсем ненадейно в един от пукнатите черепи учените открили стъкло - това е  изненадващо, тъй като при самото изригване стъклен вулканичен материал не се е образувал. Тази тъкан, превърната в стъкло, най-вероятно се е получила чрез витрификация – процес, при който материалът се загрява до втечняване, след което бързо се охлажда и се превръща в стъкло. „Едновременно изумителна и ужасяваща  е мисълта, че мозъкът може да се превърне в стъкло“, казва Мигел Вилар, биологически антрополог към Националното географско дружество.

Другият доклад, появил се миналата седмица в журнала Antiquity, разглежда останки, според които краят на хората, загинали на бреговете на Херкулан е бил различен. Мъжете се събирали на брега, вероятно в опит да организират евакуация по море, докато жените и децата били скрити предимно в каменни помещения за лодки наречени fornici. Пораженията от горещината вероятно били смекчени от каменните стени. Подуването на външните тъкани и вътрешното изливане на течности около костите означава, че скелетите по-скоро са били изпечени, отколкото изгорени.

Много вулкани по света могат да изригнат по подобен начин, което означава, че историята ще се повтаря. Разбирането за това как тези вулканични потоци са увреждали хората преди, може да даде отговор как да се подготвим по-добре, за да помогнем на оцелелите от вулканичния капан.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах