сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Тези акули са еволюирали да ходят по суша

26.1.2020 г.

Акулите бродят из световните океани от стотици милиони години. За това време повечето от видовете почти не са се променяли. Но някои странни акули продължават да еволюират и са се научили да вървят.

от Douglas Main,  National Geographic

Тези същества, дълги около 90 см, живеят близо до Австралия и, както сочи името им, местят гръдните си перки напред, а тазовите перки назад, за да се местят по океанското дъно и даже върху кораловите рифове, извън водата, при отлив. Подобна мобилност позволява на акулите да се извиват между образуваните приливни басейни и различни части на рифа, за да се хранят с раци, скариди, дребни риби – изобщо всичко което намерят.

„По време на отлив те стават топ хищник на рифа“, казва Кристин Даджън, изследовател в Университета „Куинсленд“ в Бризбейн, Австралия.

Дългосрочно проучване на международна група сътрудници, започнало през 2008 г., установява наличието на четири нови вида ходещи акули, което ги прави общо девет. В доклад, публикуван тази седмица в журнала Marine and Freshwater Research,  учените доказват как тези видове са еволюирали през последните девет милиона години.

Ходещите акули са еволюирали в тропическите води около Австралия, Папуа Нова Гвинея и източна Индонезия. Те са „домоседи“, снасят яйца в рифовете и не пътуват надалеч от родното място. Това не позволява голямо смесване на гените – и на пръв поглед преодолими препятствия като малко участъци дълбока вода – са им осигурили достатъчна откъснатост, за да могат да еволюират по уникален начин.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах