сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Зависи ли успехът от положението на леглото?

24.1.2020 г.

Общото между много от успешни хора е, че се опитват да си осигурят възможно най-спокоен сън.

„Когато сме се наспали сме по-продуктивни, по-творчески. Справяме се много по-добре с ученето и запомнянето когато сме отпочинали, отколкото недоспали“, казва психологът Ханс-Гюнтер Веес в интервю за Die Zeit.

За да се събудим възможно най-свежи след осем часа сън трябва да можем да се отпуснем в леглото. Като не само матракът и чаршафите определят качеството на съня, но също и разположението на леглото.

На този принцип се базира Фън Шуй – китайско учение, което посочва как да живеем в хармония със заобикалящия ни свят. Колкото повече успяваме, толкова повече енергия имаме. Business Insider пита консултантът Маргарет Голд от Професионалната асоциация за фън шуй и геомантия: Как да разположим леглото, за да презаредим батериите си максимално през нощта? Тя има и други съвети как оптимално да релаксираме в спалнята.

Гледайте към вратата

Някои хора не се чувстват добре, когато трябва да застанат с гръб към вратата. Тогава не може да виждат кой влиза в стаята и се чувстват несигурни. Същото важи и за леглото. „Хората, които се нуждаят от повече сигурност трябва да разположат леглото си така, че да виждат вратата“, казва Голд.

Основно правило във Фън Шуй е горната част на леглото да е опряна до стена. Ако това не е възможно леглото трябва да има фиксирана табла.

Не слагайте леглото между вратата и прозореца

Леглото не бива да е точно между прозореца и вратата, тъй като тялото не може да се възстанови добре, казва Голд.

Нека под леглото има въздух

Фън Шуй се основава на идеята, че невидимата жизнена енергия Чи може да тече. Когато трупаме вещи под леглото тя вече не може да циркулира. „Трябва да оставяме въздух под леглото, за да може да диша матракът“, казва Голд.

Нощното шкафче не бива да стърчи над матрака

Нощна масичка е идеална да си оставим чаша вода или книга. Но ръбът й не бива да стърчи над матрака. „Ъгълът е като отровна стрела, насочена към спящия“, казва Голд. Ако ръбът сочи постоянно към рамото ни, това може да доведе до напрежение. Поради това е по-добре ръбът на нощното шкафче да е под нивото на матрака.

Килим, за да ходим боси

Когато сутрин се измъкваме боси от леглото все още стъпките ни са несигурни. Килимът защитава краката ни от студенината на пода. „Това ни помага да релаксираме“, казва Голд.

Дръжте технологиите далеч

Голд съветва да използваме технологиите в спалнята щадящо и устройствата да стоят далеч от леглото. „Мобилният телефон не бива да се зарежда близо до леглото“, казва тя. Така отпочиваме по-добре нощем.

Чаршафи в леки цветове

Когато говорим за спално бельо много хора обръщат внимание на материала, който също е важен за отпочиването. Но цветът също е определящ. Голд съевтва да подбираме дискретни цветове с успокояващ ефект.

Заоблени лампи

Много хора обичат да четат в леглото. В този случай им е нужна ярка светлина. Но по-добре е тя да е приглушена и лампите да са с кръгла форма.

Не складирайте неща в спалнята, на които мястото им не е там

Според Фън Шуй е добре в спалнята да няма много неща, за да може жизнената енергия да протича свободно. „Дъски за гладене, мръсни дрехи и спортни съоръжения не са за тази стая“, казва Голд.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах