сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Най-горещото десетилетие в историята

17.1.2020 г.

Последните десет години доказаха, че климатични промени категорично има, сочи последният доклад на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (НАОАИ), и че ситуацията може и да се влоши.

0т ALEJANDRA BORUNDA National geographic

Доклад на НАОАИ и НАСА, публикуван преди няколко дни, потвърждава, че изминалото десетилетие е било най-горещото откакто преди 140 години започва да се отчита времето. Анализът също така посочва, че 2019 г. е била втората най-гореща година от досега регистрираните и че сега океанските температури са най-високи от когато и да било. Учените, съставили доклада, посочват въглеродния диоксид и други парникови газове като източник на трайното глобално затопляне. Това е най-актуалното проучване, което потвърждава, че условията може да се влошат, ако не се предприемат действия за намаляването на емисиите.

Има и друг важен аспект на глобалното затопляне, който не се проявява равномерно през годината и на различните места. Зимите стават все по-топли. Ледът на земята е най-очевидният знак за тази промяна през последното десетилетие. В полярните райони се наблюдава затопляне с около 1 градус по Целзий само за последното десетилетие – в сравнение със стойностите под 1 градус за по-голямата част от планетата за последните 50 години.

Както уловената от океаните топлина така и топящият се лед допринасят за рекордните нива на морското равнище в голяма част на планетата. По-топлият океан се разширява и така стойностите стават по-високи. Почти всеки ледник по високите планини на Земята в момента се топи, което се отразява на живота по тези места, както и на живота в равнините, където милиарди хора зависят от водата, идваща от снега и леда на върховете.

За цялата тази промяна има една ясна причина: въглеродният диоксид в атмосферата. През 2009 г. концентрацията на CO2 е била около 390 частици на милион. До 2014 г. цифрата вече е 400 на милион. Днес тя е 410. Планетата не е преживявала по-високи концентрации от тези най-малко от 2,6 милиона години насам.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах