сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Ще абдикира ли принц Хари? Не чак толкова бързо

18.1.2020 г.

Принц Хари и Меган обявиха, че ще се оттеглят от кралските си задължения и ще разделят времето си между Великобритания и Северна Америка. Те планират да се съсредоточат върху благотворителна дейност и набиране на средства. Решението на Херцога на Съсекс да се оттегли от кралските си задължения доведе до сравнения с абдикирането на Едуард VIII през 1936 г.

от Erin Blakemore, National Geographic

Снимка на усмихнатите Принц Хари и Меган Маркъл и взривяващо съобщение, че ще се „оттеглят“ от кралската си роля. Автоматично по света започнаха да се правят сравнения с решението на Едуард VIII през 1936 г. да се откаже от ролята си на крал на Англия, за да може да се ожени за американската дама от висшето общество Уолис Симпсън.

Но макар и в двете ситуации да става въпрос за недоволни кралски величия, разведени американки и обществен фурор, сходствата не са толкова много.

Кралят, който слезе от трона

Когато бъдещият крал на Англия се влюбва в очарователна американка в началото на 1930-те, всички смятат, че това е една от множеството забежки на принца. Но когато Едуард VIII става крал през януари 1936 г. става ясно, че има сериозни намерения спрямо Уолис Симпсън.

Планираният брак среща пречки, както политически, така и лични. Като монарх Едуард бил глава и на Църквата на Англия и да се ожени за два пъти развеждалата си Симпсън би било въставане срещу политиката на църквата, която забранява на разведените да се женят повторно докато бившите им половинки са живи.

През декември 1936 г., по-малко от година след приемането на титлата, Едуард VIII става първият монарх, който доброволно се отказва от престола, когато решава да се ожени за Уолис Симпсън.

Като суверен, Едуард бил изправен пред гнева на поданиците си, много от които виждали в Симпсън пропаднала сметкаджийка, която е омаяла кралят им. Кралят срещнал твърда опозиция в кабината си от хора, които не харесвали Симпсън и които смятали, че тя оказва вид сексуален контрол над Едуард. Срещу краля дори било организирано разследване и бил подслушван от собственото си правителство и дори се появили слухове според които Симпсън имала връзка с дипломатическия пратеник на Хитлер, Йоахим фон Рибентроп.

Това довело до конституционна криза и нетърпимо положение за краля, който отдавна се опасявал да оглави монархията. Едуард набързо уредил морганатичен брак (брак между по-високостоящ аристократ и по-нискостояща жена, при който децата не могат да наследяват земя или титли), но срещнал сериозната опозиция на министър председателя и други личности. И така Едуард абдикира на 10 декември, 1936 г. Отива да живее във Франция със Симпсън и се жени за нея на следващата година след като приключва вторият й развод.

 Абдикацията разтърсва идеята за монархия – и предизвиква още по-голямо любопитство спрямо Симпсън. Списание TIME я определя като първата Жена на годината през 1936 г., а вестниците и списанията разнищват всеки неин ход и безсрамно спекулират с най-личните подробности на живота й.

Кралски, но не независим

Както през 1930г. превръщането на разведената американска актриса в принцеса става неизчерпаема тема, така и сега медийните езици преследват шокиращото обявление на херцога на Съсекс. Но приликите със ситуацията на Хари и Меган свършват дотук.

Хари може и да е кралски потомък, но не е независим и е шести поред кандидат за трона. Британският парламент ще трябва да приеме специален закон, за да го лиши от тази позиция, която му се полага по наследство и както казва историкът Марлин Кьониг в Royal Cenral, кралицата ще трябва да му издаде специално разрешение, за да се откаже от титлата Негово Кралско Височество.

Към момента няма индикации, че Принц Хари иска да се откаже от титлата си или от линията на кралското наследство. В секцията за въпроси на сайта на двойката те казват, че възнамеряват да „максимизират наследството на Нейно Величество“ и да „продължат да работят за това“, като част от „нов работещ модел“, според който ще разделят времето си между Великобритания и Северна Америка и ще се оттеглят от церемониалните си роли.

Семейството планира да продължи да използва Фрогмор Котидж, собственост на замъка Уиндзор, където в момента живеят официално с разрешение на кралицата, макар източници да твърдят, че ще живеят и в Калифорния и в Канада.

За разлика от Едуард, на когото дават постоянна пенсия, Меган и Хари смятат да се откажат от парите които получават от Суверенния грант, който британските данъкоплатци дават на монархията всяка година. (Хари получава и доста по-голяма сума от частното имение на принц Чарлз). Остават въпросите как ще се издържат и остава да видим как определението на двойка за „оттегляне“ ще се развие. Дотогава директните сравнения с предишни абдикации остават толкова пресилени, колкото и решението на музея „Мадам Тюсо“ да премахне кралската двойка от изложбата си.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах