сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Ще има ли тамян за църквите?

16.12.2019 г.

Boswellia се срещат в региони със суров, сух климат, които са разкъсвани от конфликти бедност и продаването на смолата е често единствения източник на приходи за много от хората в тези райони, което води до прекомерно източване на дърветата.

от Rachel Fobar National Geographic

Преданието разказва, че в една звездна нощ, преди много време, трима влъхви отнесли дарове в яслите за новородения Исус. Единият от даровете бил злато, другите два – тамян и миртa. Тамянът, подобно на миртата бил високо ценен – считало се, че струва теглото си в злато – но не било толкова трудно да се открие: дърветата, които се добива ароматната смола били широко разпространени в библейските земи и отвъд.

Две хилядолетия по-късно Анжанти Декарло и екип сомалийски изследователи поели в зноен ден към „Меката“ на ливановите дървета, от които се добива тамян, недалеч от град Юбе в Сомалиленд. Но Декарло казва, че когато пристигнали след четиричасов път с кола и още четири часа пеша останали „абсолютно шокирани.“

Декарло, еколог и директор на проекта „Да спасим тамяна“ в района Сомалиленд – автономен район северно от Сомалия, който не е признат от чуждестранните правителства – не очаквала да завари дървета със стволове белязани от нарези от горе до долу.

Тамянът със своя дървесен и сладък аромат е една от най-старите търговски стоки в света и датира отпреди 5000 години. Днес хиляди тонове се търгуват всяка година и се използват в кадилниците на източноправославните и католическите църкви, както и за направата на парфюми, природни лекове и ароматни масла за дишане или нанасяне върху кожата заради полезните си свойства.

По-голямата част от тамяна идва от около пет разновидности на дърветата Boswellia, които се намират в Северна Африка и Идния, но също в Оман, Йемен и Западна Африка.

Дърветата изглеждат чепати и възлести и наподобяват пустинен бонсай. За да се събере тамянът събирачите правят прорези в стволовете и изстъргват сълзящия сок, който се втвърдява в смола.

Според Декарло дърветата не бива да се режат повече от 12 пъти годишно, за да се запазят здрави. Но в тази планинска гора на Сомалиленд тя преброява над 120 прореза в едно дърво. Смолата, която изтича от там действа като коричка, която предпазва раната, за да може да заздравее. Същото се случва и с телата ни, казва тя. Ако се порежете веднъж: „…окей, раната зараства…но ако се порязвате отново и отново ще сте много открити за инфекции. Имунната система ще ви нанесе удар в опит да ви спаси и имунитетът ви ще се срине“, добавя тя. „Същото се случва и с ливановите дървета“.

През изминалото десетилетие пазарът на етерични масла – на стойност 7 милиарда долара през 2018 г. и който се очаква да стигне двойна стойност до 2026 г. – е процъфтял, като подлага ливановите дървета на особено голям стрес. Ароматерапията преди бе по-тясна ниша, казва Тим Валентинер, вицепрезидент на компанията doTERRA, но става все по-популярна.

Всички дървета от вида Boswellia са заплашени от загуба на местообитанията и прекомерна експлоатация. Boswellia се срещат в региони със суров, сух климат, които са разкъсвани от конфликти бедност и продаването на смолата е често единственият източник на приходи за много от хората в тези райони, което води до прекомерно източване на дърветата.

Някои учени и събирачи на смолата казват, че комерсиалното отглеждане на дърветата в плантации би облекчило ситуацията.

Ако нищо не се промени, казва Декарло, потребителите ще трябва да се запитат: „Съгласни ли сме след няколко поколения да загубим ливановите дървета.“

„Обичаме тези дървета от доста дълго време", казва тя. „Надявам се да не се окаже, че ги обичаме до смърт.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах