сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Затвориха училища заради мръсен въздух в Иран

16.12.2019 г.

Десетки училища в Иран, включително и в столицата Техеран, бяха затворени заради опасно мръсен въздух, който стои като похлупак върху страната, предава АФП.

Есксперти определиха замърсяването като “опасно за чувствителни групи”, като предупредиха населението, и особено малките деца, възрастните хора и хората с респираторни заболявания да останат на закрито.

Всички спортни дейности бяха прекратени. Решението за затваряне на училищата в столицата бе обявено късно в събота от заместник-областният управител Мохамед Таджизаде след заседание на аварийна комисия по замърсяването на въздуха.

“Всички училища в столицата, с изключение на окръзите Фирузкух и Дамаванд, са затворени”, каза той, цитиран от държавната информационна агенция IRNA. Училищата в столицата ще затворят в понеделник, на третия ден от иранската работна седмица, добави той по-късно в интервю за държавната телевизия.

За ограничаване на трафика в столицата бе наложена схема, според която в един ден могат да се движат автомобили, чиито последни цифри са четни, а на следващия – такива, чиито цифри на нечетни. Напълно забранено е движението на камиони и други тежки пътно-перозни средства. Всички дейности в многобройните пясъчни кариери в и около Техеран също ще бъдат спрени. Училищата също бяха затворени в северната провинция Алборц и в централните градове Кум и Арак./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах