сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Някои хора могат да разгадят котешкото изражение

13.12.2019 г.

Ново проучване, оглавено от Джорджия Мейсън, поведенчески биолог в Университета Гуелф, Канада, доказва, че хората, които могат да разчитат котешките изражения принадлежат към специален клан: този на „хората общуващи с котки“

от Carrie Arnold, National Geographic

За изследването Мейсън и колегите и организирали онлайн проучване и поканили интернет потребители (най-големият фен клуб на котките) да участват в него. Включилите се 6329 души от 85 страни гледали между 2 и 20 кратки видеа с изражения на котки и отговорили на въпросите дали животните са нещастни или щастливи. Повечето потребители познали горе-долу 11,85 от 20 рейтинга.

Но около 13 % от участниците били изключително умели в разгадаването на котешките емоции и отбелязвали най-малко 15 верни от 20 отговора – това са така наречените „хора общуващи с котки“. Млади дами с професионален ветеринарен опит имали най-точните отговори. Изненадващо за Мейсън притежаването на котка нямало отношение към тълкуването на емоциите им.

При хората изражението на лицето е ключова – макар и недооценена – форма на човешка комуникация, казва Мейсън, чието проучване излезе в ноемврийския брой на журнала Animal Welfare. Скорошно проучване доказва, че различни животни – от плъхове до кучета и коне – също правят „изражения, които ясно предават как се чувстват“, казва тя.

Отвъд интригуващото откритие за специалните „хора общуващи с котки“ проучването разкрива, че хората по-лесно разпознават положителната емоция при тези хищници, отколкото отрицателната – например над 85% от респондентите правилно отговарят, че котката на Мейсън, Люк, е доволна. Езикът на тялото, като позиция на опашката и ушите, също са важни сигнали за това как се чувства домашния любимец.

„Котките са експресивни, казва Мейсън, макар да се считат от мнозина за потайни създания.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах