сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Щастието зависи от три неща, твърдят учени от Харвард

19.11.2019 г.

Да си щастлив е лесно, казва психиатърът Робърт Валдингер от Харвардския университет.

Дългосрочно университетско изследване проследява развитието на близо 700 души в продължение на 75 години, които са на 16 години, в началото на проучването през 1938 г.

Това е едно от най-продължителните и най всеобхватни провеждани изследвания, свързани с остаряването. На всеки две години участниците трябва да попълват въпросник, в който да посочат как върви бракът им, колко са доволни в работата си и с какво се занимават в свободното си време. Здравето им също бива проверявано на всеки пет години.

Резултатите помогнали на учените да установят, освен други неща, какво прави един човек наистина щастлив. Директорът на проучването Робърт Валдингер обяснява кои са трите фактора на щастието.

Близките връзки
Участниците в проучването, които споделят че се разбират със семейството си, партньора или приятелите си били по-щастливи и дори по-здрави от онези, които нямат подобни връзки. Освен това те живеели и по-дълго.

Качеството, а не количеството на връзките е важно
Не е достатъчно човек просто да има една или повече близки връзки. Това установяват учените на база брака. Всъщност проучването установява, че хората са по-малко щастливи в едно нещастно съжителство, при което партньорите се карат постоянно отколкото онези, които не са женени.

Устойчивият брак ви прави щастливи и здрави
Добрият и устойчив брак е не само важен за щастието, но също така за физическото и психическо здраве. В проучването на Харвард по-възрастните женени участници, които не са се развеждали или разделяли и не са имали сериозни проблеми във връзката се представили значително по-добре в тест за паметта, отколкото останалите. Проучване от 2013 г. също така сочи, че щастливият брак, наред с други фактори, помага за намаляване на риска от деменция.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах