сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Започна размножаването на коралите на Големия бариерен риф

19.11.2019 г.

Започна масовото размножаване на коралите на Големия бариерен риф в Австралия, като по ранни признаци годишното събитие може да бъде сред най-големите през последните години, заявиха местните морски биолози, цитирани от АФП.

Повлияно от повишените температури на климата и избелването на коралите, предизвикани от изменението на климата, най-голямата рифова система в света веднъж годишно масово отделя коралови яйца и сперматозоиди, които се синхронизират, за да увеличат шансовете за оплождане.

Морският биолог Пабло Коголос от базирания в Кернс туроператор Sunlover Reef Cruises заяви, че първата нощ от хвърлянето на хайвера през 2019 г. е забележително „плодотворна“ и е положителен знак за застрашената екосистема.

„Имаше три пъти по-голям обем яйца и сперма в сравнение с миналата година, когато меките корали се родиха четири нощи след пълната луна и се считаше за най-добрият хвърлен хайвер за пет години“, каза той.

Естественото чудо, което е оприличавано на подводни фойерверки или снежна буря, се случва само веднъж годишно при специфични условия: след пълнолуние, когато температурите на водата се движат около 27 до 28 Целзий.

Меките корали са първите, които се освобождават, последвани от твърди корали, в процес, който обикновено трае между 48 и 72 часа. Коралите в големи участъци от 2300-километровия риф биват унищожени от повишаващите се температури на морето, свързани с изменението на климата, оставяйки след себе си скелетни останки на мъртви корали – процес, известен като „избелване на коралите”./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах