сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

11 вица за ГДР

12.11.2019 г.

В ГДР с удоволствие си разказвали вицове – както, впрочем, във всяка друга социалистическа страна.

И както във всяка друга социалистическа страна, разказването на вицове изобщо не било безопасно – във времената на Сталин присъдите в ГДР достигали 15 години. Едва през 1958, когато започва “размразяването”, наказанието било намалено – “само” две години затвор. Но след Пражката пролет през 1968 отново било увеличено – до осем години зад решетките заради “противодържавна пропаганда”.

Дори и най-безобидната сатира събуждала подозрения. Популярният карикатурист Вили Мьозе например бил следен в продължение на години. В Щази смятали карикатурите му за “подривни”, поради което в последните години на ГДР му се наложило да илюстрира само детски книжки. Поне не са го арестували…

 Берлин не е забравил раните от войната, бетонната стена и разделението

А сега ето няколко вица от ГДР:

Петте закона на социализма:

1. Не мисли!

2. Ако си помислил – не казвай за какво!

3. Ако си помислил и си го казал – не го записвай!

4. Ако си помислил, казал си и си го записал – не подписвай!

5. Ако си помислил, казал си, записал си и си се подписал – не се учудвай на това, което ще ти се случи!

***

Жена пристига от провинцията на ГДР в Източен Берлин и пита минувачите: “Как да стигна до магазин “Принцип”?” Отговарят ѝ, че няма такъв магазин. “Ама как така? – учудва се тя. – Нали другарят Хонекер казва, че по “Принцип” имаме всичко.”

***

Трима политически затворници лежат в затвор в ГДР. Разприказвали се кой за какво е осъден. Първият казва: “Ходех на работа пет минути по-рано. Заподозряха ме в шпионаж”. “А аз все закъснявах с пет минути. Осъдиха ме за саботаж”, споделя вторият. А третият казва: “Аз пък винаги ходех навреме. Затова решиха, че часовникът ми е чуждо производство – и ме затвориха за връзки с чужбина”.

***

Хонекер се разхожда из Източен Берлин и вижда дълга опашка. Станало му интересно и се наредил в края ѝ. Човекът пред него се обърнал, разпознал го и тутакси прошепнал на чакащия пред него: “Виж кой е зад мен”. След пет минути вече всички били разбрали кой се е наредил на опашката – и тя започнала бързо да се разпръсва. Хонекер се учудил: “Толкова дълго сте стояли, а сега се разотивате. Защо?”. Отговорили му: “Чакаме за изходни визи на Запад. Но ако ти смяташ да заминаваш, ние може и да останем”.

***

Програма за конгреса на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП):

1. Внасяне на членовете на Политбюро

2. Настройване на кардиостимулаторите

3. Политбюро запява песента “Ний сме млада гвардия работници и селяни…”

***

Купувач пита в магазин за облекло: “Извинете, боти нямате ли?”. Продавачът отговаря: “Мястото, където няма боти, е на долния етаж. А ние тук нямаме ризи”.

***

На един другар му избягал папагалът. Той тутакси отишъл в приемната на Министерството на държавната сигурност и подал заявление: “Уверявам под клетва, че аз и папагалът ми поддържаме различни политически позиции”.

***

Хонекер излиза сутринта на терасата на резиденцията си, за да се полюбува на изгрева на слънцето: “Добро утро, слънчице!”. Слънцето му отговаря: “Добро утро, другарю генерален секретар на ЦК и председател на Държавния съвет на Германската демократична република!”.

Следобед Хонекер отново поздравява слънцето: “Добър ден, слънчице!”. “Добър ден, другарю генерален секретар на ЦК и председател на Държавния съвет на Германската демократична република!”

Вечерта Хонекер пак поглежда през прозореца: “Добър вечер, слънчице!”. На което слънцето отвръща: “Я се разкарай! Аз вече съм на запад”. /Този анекдот стана световно известен благодарение на филма на Хенкел фон Донерсмарк “Животът на другите”, спечелил “Оскар” през 2006 г.

***

След смъртта си Ясер Арафат се изправя пред вратите на Рая. Както обичайно – с автомат в ръце и пистолет на кръста. Свети Петър му отваря и възкликва: “Къде си тръгнал? Тук не може с оръжие!”.

През полуотворените врати Арафат вижда, че вътре на висок стол седи брадат мъж с картечница в скута. “Ето, дори Господ е с картечница! Защо на мен да ми е забранено?”, възмущава се Арафат. Свети Петър му отговаря: “Това е изключение. А и не е Господ, а Карл Маркс, който чака Ерих Хонекер”.

***

Един гражданин на ГДР внезапно се оказал без телефон. “Защо е изключен?”, попитал той органите. Отговорили му: “Защото клеветите Държавна сигурност”. – “Ама как така?” – “В телефонните си разговори упорито повтаряте, че телефонът Ви се подслушва.”

***

И накрая един виц от последните дни на ГДР:

В ППО-тата на ГЕСП пристигнало следното разпореждане: Който привлече нов член в партията, ще бъде освободен от плащането на членски внос. Който привлече двама души, ще може да напусне партията. А който успее да привлече трима, ще получи справка, че никога не е членувал в партията. /БГНЕС и ДВ

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах