сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Имаме прекалено много заводи на твърди горива, за да отговорим на целите за климата

22.10.2019 г.

За да не надхвърли глобалното затопляне 1, 5 градуса по Целзий ново проучване установява, че ще трябва да затворим много от старите заводи и фабрики

от Stephen Leahy, National Geographic

Изводите са поразителни: за да ограничим затоплянето с до 1,5 градуса по Целзий не само трябва да спрем да строим нови инфраструктури задействани от твърди горива, но освен това някои от вече съществуващите трябва да затворят в скоро време. Въпреки това обаче днес се строят или планират много нови електроцентрали.

„Искахме да знаем какво ще стане, ако не сторим повече заводи, захранвани от твърдо гориво от 2018 г. нататък“, казва Стивън Дейвис от калифорнийския университет и съавтор на проучването.

Например нова електроцентрала, захранвана от въглища, ще изхвърля милиони тонове CO2 всяка година което ще бъде най-малко за 40 години. Нова кола отделя 4 тона CO2 всяка година, което се равнява на 60 тона за 15 години функциониране.

Въпреки че горите и океаните попиват част от този CO2 по-голямата част остава в атмосферата и задържа топлина в продължение на години.

Въпреки че САЩ са отговорни за много повече въглерод досега отделен в атмосферата от всяка друга страна, Китай към момента има най-голяма въглеродна ангажираност към бъдещето с общо 41%, САЩ и Индия с по 9 процента и Европейския съюз – 7 %. Причината е бързо растящата китайска икономика и новите електроцентрали с дълъг живот.

Проучването не включва емисиите от земеделие, обезлесяване и друг вид използване на земята, които представляват около 24% от общите емисии днес. Нито включва сериозните емисии, които се отделят при добива на твърди горива. За добива на нефт от пясъците на Канада например е нужно да се изгори близо 1/3 от произведения от страната природен газ.

Обединените нации и някои страни са се фокусирали основно върху годишните емисии, за да реагират на климатичните промени, което е недостатъчно, казва Дейвис.

„Имаме само един градус по Целзий глобално затопляне, а тук в Германия е вече 40 градуса – температура, която преди не сме виждали.“  Казва Никлас Хьоне от NewClimate Institute for Climate Policy and Global Sustainability.

Проучването доказва тревогите, изразявани напоследък от централните банки и други финансови институции, че продължаващите инвестиции в инфраструкури за твърди горива може да се превърне в сериозна заплаха за глобалната икономическа стабилност. Трилиони долари  в активи с твърди горива може да загубят стойността си тъй като електроцентрали, рафинерии и други индустриални обекти ще трябва да затворят или да използват скъпоструваща въглеродоулаваща технология, за да ограничат емисиите си.

Ранното отърваване от тези съоръжения ще бъде най-евтиното решение, заключава проучването.

Най-правилното действие спрямо климата обаче може да не е политически изпълнимо.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах