сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Луната е много по-стара отколкото смятахме досега

21.10.2019 г.

Петдесет години след мисията „Аполо“ пробите, събрани тогава, все още водят до нови открития за науката.

Изследване на екип от Кьолнския университет разглежда различните видове лунни камъни и стигат до извода, че Луната е на 4,51 милиарда години. Това е много повече отколкото се смяташе досега. Въз основа на това ново познание може да се определи и възрастта на нашата Земя.

Според науката Луната се е образувала в резултат от сблъсък между небесно тяло подобно на Марс и ранната Земя. Така Луната първоначално е била покрита от океан магма, който постепенно се е охладил и се е превърнал в базалтови скали. „В тези скали, които все още могат да се открият на лунната повърхност, се е съхранила информация за образуването на Луната“, казва авторът Максуел Тименс в Der Standard.

Датиране разкрива, че Луната е вероятно на 4,51 милиарда години. Оказва се, че тя е с около 150 милиона години по-стара отпреди и се е образувала 50 до 60 години след оформянето на Слънчевата система.

Тъй като образуването на Луната е било най-голямото планетарно събитие след раждането на нашата планета, резултатите от проучването предполагат и възрастта на Земя. „Сега знаем че възрастта на нашата планета трябва да е поне 4,51 милиарда години,“ казва Карстен Мюнкер от Института по геология и минералогия от Кьолнския университет.

Резултатите от проучването са важни, тъй като  досега времето на появата на Луната бе спорно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах